Задълбочават се проблемите във фонда за лечение на деца

cfldДва месеца след напускането на донорските организации Фондът за лечение на деца вече работи изцяло на тъмно, съобщи Mediapool. Обхватът на заболяванията, чието лечение фондът финансира, продължава да се стеснява в резултат на което търсещите помощ са принудени да правят дарителски кампании и завеждат дела.
Такава е равносметката за работата на фонда в последните месеци, въпреки уверенията на здравното министерство, че работи “като часовник“.
Оказва се обаче, че часовникът работи предимно в полза на група български специалисти, които получават ексклузивните права за лечение на определени диагнози, с което се потвърждават и първоначалните съмнения какви интереси стоят зад атаките срещу фонда и ареста на бившето му ръководство през април.
Пълно затъмнение
От скоро от сайта на фонда е премахнат регистърът, в който можеше да се проследи движението на подадените заявления за лечение - колко случая чакат за разглеждане, колко са решени и т.н.
Регистърът е заменен със система за справки, в която може само лично да провериш движението на собственото си заявление по номер и дата.
По този начин няма достъпна информация за струпване на заявления за лечение, които не се обработват в срок. Подобно забавяне например бе засечено през регистъра след смяната на ръководството на фонда през април и до юни се бяха натрупали близо 200 нови заявления, които не бяха разгледани. След медийния шум за многото чакащи деца, изоставането беше наваксано.

От новия сайт е свален и списъкът с външните експерти, които фондът ползва за становища и консултации.

Това е в нарушение на правилника на фонда, който задължава директора да осигурява публичност и прозрачност на неговата дейност. Директорът е задължен да публикува на официалната интернет страница информация за подпомогнатите деца, резултатите от лечението, лечебните заведения, в които са осъществени или могат да бъдат осъществени лечението и наблюдението на децата и отпуснатите суми, както и информация за външните експерти и дарителите на фонда. Отчетът за това как се изразходват парите на фонда е задължителен, тъй като става въпрос за бюджетни средства.
Прозрачност беше обещана и лично от здравния министър Петър Москов пред депутатите от парламентарната здравна комисия в средата на октомври.
“Много може да се говори, но моето становище е, че новите правила и начинът, по който действа новото ръководство на фонда, трябва да доведе до прозрачност, публичност и проследимост в конкретните действия, срокове и процедури“, увери тогава Москов.

Източник: Mediapool

 

Маркирана като ЦФЛД

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»