Болници ще съдят НЗОК за разпределението на допълнителните пари от здравни вноски

Болници от цялата страна са заявили намерение да обжалват пред съда решението на Надзорния съвет на НЗОК от 21 ноември, да разпредели v.shark50 милиона и 500 хиляди лева от преизпълнение на приходите от здравно вноски само за лекарства. По данни на съсловната организация на лекарите, от началото на 2016 година до сега, касата не разплатила на болниците около 24 милиона лева за лекувани пациенти, в голямата си част спешни случаи.

Според приетите от същия НС на НЗОК Правила, касата е длъжна да разплати тези, наречени от нея „надлимитни” дейности, ако има налични средства в бюджета.
Постъпилите 50 милиона лева и 500 хиляди лева допълнителни приходи от здравни вноски са били предостатъчни за заплащане на болниците. Надзорния съвет на касата, обаче е решил да използва всичките пари за заплащане за лекарства.
Разбира се надзорниците имат право да вземат решение, но това не изключва задължението решението да бъде правомерно, в това число обосновано и мотивирано. Когато решат да дадат всички пари за лекарства, те трябва да се мотивират, защо нуждите на фармацевтичните компании са предпочетени пред нуждите на лечебните заведения за болнична помощ. Тази преценка именно подлежи и на съдебен контрол за законосъобразност навзетото решение.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»