Въпроси около смъртта на един пациент

Нова телевизия разкри, че пациент е починал след преливане на заразена кръв. Д-р Ваньо Шарков, а после и д-р Петър Москов казаха, че има малария„груба грешка на екипа” и че „виновните ще си понесат отговорността”. Директорът на Русенската областна университетска болница с половин уста призна, че „някои не са догледали”. Според Директорът на белодробната болница, където болният е починал, може би маларията не е причина за смъртта. Да отделим спорното от безспорното.
Кръводарителят е посочил, че е боледувал от малария. Кръвта не е била изследвана за малария. Неговата кръв е прелята на пациента в Университетската болница. Болният е починал в белодробната болница десет дни по-късно. На пациента не е приложено лечение за малария. От Центъра по хемотрансфузиология нямат задължение да изследват кръвта за малария, но са можели да го направят, след като дарителят е посочил, че е имал заболяването.
Следва да се изясни защо болният е приет в една болница, а после е продължил лечението си в друга болница? Каква е била приемната и окончателна диагнозата на Университетската болница и каква на белодробната? Пациентът е бил лекуван за пневмония от самото начало или заболяването е възникнало по време на лечението му в Университетската болница? Защо една Университетска, областна, многопрофилна болница, твърдяща че покрива всички изисквания за комплексно лечение (по МЗ) ще превежда пациент в друга болница, заради заболяването белодробна пневмония, каквото заболяване се лекува и в най-малката болница с вътрешно отделение? Каква е непосредствената причина за смъртта? Можело ли е болния да бъде спасен, ако бе приложено друго лечение, в това число лечение за малария? Чете ли някой изобщо анкетните карти, попълвани от кръводарителите? Проведено ли е лечение на  кръводарителя с малария, след като е установено, наличието на заболяването? Предприети ли са в този случай предвидените от закона противоепидемични мерки.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»