Хипертонията е най-масовото хронично заболяване у нас

hipertoniqНай-масовото хронично заболяване у нас е хипертонията - засяга всеки 3-и. става ясно от проучване на НСИ, цитирано от 24 часа. Проучването част от Европейското здравно интервю, което се провежда сред страните - членки на Евросъюза. Целта му е да сравни здравния статус, начина на живот и ползването на здравни услуги от населението в ЕС. Изследването е проведено между октомври 2014 г. и януари 2015 г. Участвали са 8839 души.
Близо 30% от анкетираните имат хипертония. От данните се вижда, че болестта е по-разпространена сред жените. В групата над 65-годишна възраст относителният дял на хората с високо кръвно налягане надхвърля 68%.
Сравнението на последните данни с тези от същото изследване през 2008 г. сочи увеличение на хората с хипертония. При мъжете е с 32%, а при жените - с над 30%. Съпоставката по възраст показва увеличение на хипертониците над 45 г.
Редовната физическа активност - поне 30 минути дневно, намалява кръвното с 3 до 5 ммHg, което се равнява почти на действието на 1 медикамент за кръвно, казва проф. Димитър Раев, началник на Клиниката по вътрешни болести в УМБАЛ "Св. Анна" в София.
Физическото натоварване трябва да е контролирано, уточнява той. Когато е умерено, кръвното не се повишава в рискови стойности по време на натоварването, а след това пада и по-дълго време се задържа в нормата.
Умерено натоварване е това, при което човек може да говори, но не може да пее. Ако не може и да говори, това означава, че натоварването е по-голямо отколкото е необходимо, обяснява проф. Раев.
Рисковите фактори може да се контролират
Различни са стойностите на нормалното кръвно, когато се измерва у дома и в болнична обстановка, казва проф. Димитър Раев. При втория случай то е по-високо заради стрес, но не бива да достига 140/90 mmHg, иначе се говори за хипертония. Премерено у дома, то не бива да достига стойности 135/85 mmHg. Записано в дневник от пациента, е по-точен показател за риска от инфаркт, инсулт и за това дали е постигнат контрол, отколкото еднократно измереното в поликлиника или болница.
Обикновено сутрин, преди човек да се събуди, кръвното започва да се повишава и в първите няколко часа след ставане то е по-високо, но остава в норма при здравите. При хипертониците тази тенденция е по-силно изразена. Случва се в момента на ставане от леглото и изправяне кръвното да скочи до 240. Това обяснява защо най-често инсултите и инфарктите настъпват в първите 3 часа след ставане от сън.
При някои хора кръвното през нощта е високо, а при други е нормално и рязко скача сутрин. Ето защо трябва да се прецени кога да се взимат лекарствата - сутрин, вечер, преди лягане. Добре е кръвното да се мери преди взимане на лекарството - съответно сутрин или вечер. Трябва да се оцени дали се постига 24-часов ефект с даден медикамент, ако се взима еднократно дневно. Иначе е необходимо да се коригира дозата или да се смени лекарството.
Рисковите фактори за високо кръвно са много. На първо място е фамилната обремененост, която не може да се промени, но останалите могат да се контролират. Те са наднормено тегло, обездвижване, употреба на сол, богати на животински мазнини продукти, тютюнопушене.

Източник: 24 часа 

Маркирана като пациенти

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»