Болницата в Шумен се нуждае от кръв за пострадалите в Хитрино

Над 25 пострадали от инцидента в Хитрино са постъпили досега в МБАЛ-Шумен. Това съобщи за БНТ, изп. директор на болницата д-р Атанас hemotransfusionАтанасов. По думите му, положението е тежко, в болницата продължават да пристигат линейки с ранени.
Повечето пострадали са със съчетани травми, с изгаряния, с фрактури на крайници, рани по лицето и по откритите части на тялото, с много набити стъкла по меките тъкани.

Част от пострадалите са в шоково състояние, започната е реанимация.
"Дотук трима от хората с изгаряния са транспортирани към Клиниката по изгаряния във Варна, останалите са настанени в отделението за интензивно лечение в шуменската болница. В четири от операционните зали в момента текат операции. Мобилизирани са всички екипи - хирургични, травматологични и реанимационни. Цялата болница е в пълния си капацитет мобилизирана", каза д-р Атанасов. „Има тежко пострадали, за които не може да се каже каква е прогнозата, с тежки съчетани травми, в шоково състояние, с голям процент изгаряния", заяви д-р Атанасов.
Той уточни, че пострадалите са на всякаква възраст. „Нямам конкретна информация от официални източници за загинали, но с оглед на броя на постъпващите пострадали, очевидно става дума за много сериозен инцидент, с масово поразяване и не е изключено да има и загинали на място“, каза д-р Атанасов
Създадена е организация за евакуиране на хората в района на Хитрино, написа министър-председателят в оставка Бойко Борисов в профила си във "Фейсбук". Болницата в Шумен се нуждае от кръв, непрекъснато се приемат нови пострадали, добави той.
"Обръщам се към всички граждани, които могат да помогнат. Докладваха ми, че болницата в Шумен се нуждае от кръв. Непрекъснато се приемат нови пострадали. Моля, всеки който може, нека кръводари за спасяване на пострадалите", пише Борисов.

Кръвта може да бъде дарена не само в Шуменската болница, но и в градовете близо до Шумен - Варна, Търговище, Русе, Разград, откъдето ще бъде транспортирана до Шумен.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»