Ден на национален траур за жертвите в Хитрино

HitrinoДнешният 12 декември е Ден на национален траур в памет на жертвите от взрива в Хитрино. Националните флагове пред всички държавни институции ще бъдат спуснати наполовина. Броят на жертвите от взрива в Хитрино е 7, уточни министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Всички 8 пациенти, пострадали от взрива, които остават на лечение в МБАЛ Шумен, са извън непосредствена опасност за живота. Това съобщи директорът на болницата д-р Атанас Атанасов, цитиран от БНР. Трима все още остават в реанимация, но са със стабилни показатели. Заради подобреното общо състояние двама от тях най-вероятно до края на днешния ден, ще бъдат изведени от реанимацията, допълни Атанасов. Петима с различни травми, но в задоволително общо състояние, са настанени във Втора хирургия.

Седемте пострадали от инцидента миналата събота, които се намират в реанимациите на Военноморската болница и Университетската болница "Света Марина" във Варна, са в тежко, но стабилно състояние, съобщават от здравните заведения.

В реанимацията на Военноморската болница са настанени четирима мъже и една жена. Жената е в най-тежко състояние и е с 30% изгаряния. Състоянието на 28-годишният мъж, който е със съчетана черепно-мозъчна и белодробна травма, също е тежко. По-добро е състоянието на другите двама мъже, единият от които е стрелочникът от гара Хитрино. Очаква се те да бъдат изведени от реанимацията и да бъдат преместени в клиниката по изгаряния. Двете жени в УМБАЛ "Света Марина", които претърпяха множество операции, сред които и такива за спасяване на зрението им, също остават в реанимацията. И двете са в медикаментозна кома. По-възрастната от тях е по-стабилна и се очаква да започнат действия по извеждането ѝ от това състояние.

Същевременно в село Хитрино продължава изключително опасната операция по източване на катастрофиралите железопътни цистерни. Екипите са работили цяла нощ. Опасността от обгазяване все още е голяма. Остава да бъдат източени още седем цистерни. Министър Румяна Бъчварова каза, че днес до селото ще бъдат допуснати единствено хора, които имат спешна нужда от пари и документи:

Предстоящите действия ще трябва да бъдат много внимателни, съдържат такива рискове. Всички екипи работят така, че да се справим в по-кратки срокове. Говорим за 10 дни, правим всичко възможно, колегите работят, за да скъсим този срок. Много важно уточнение: ограничителните мерки за достъп до мястото на инцидента остават, дори са по-строги – много моля да се спазват от всички.

Кметът на Хитрино заяви, че е настоявал и ще продължава да настоява пред кризисния щаб операцията да приключи възможно най-рано, за да могат хората да се приберат в Хитрино, да направят частичен ремонт на имотите си, тъй като синоптиците прогнозират много ниски температури за област Шумен още от утре.

От Регионалната дирекция по околната среда и водите съобщиха, че във въздуха на село Хитрино не са регистрирани никакви опасни вещества.

Днес от 8.00 часа в ритуалната зала на Смядово започна приемането на помощи за пострадалите – пакетирани хранителни продукти, консерви и минерална вода.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»