Здравеопазването във вестниците

pechatТруд - Свършиха парите за здраве, няма и за спешност
Здравната каса свърши парите, като бюджетът й е надхвърлен във всички пера. Това става ясно от стенограма на НЗОК от заседание на надзорния съвет на институцията . Средства не достигат дори за спешност.


Недостигът в извънболничната помощ - ПИМП, СИМП и МДД, е 12 462 000 лв. Този за лекарства е общо 49 821 239 лв., от които за лекарства за домашно лечение са 31 677 348 лв., а за онкомедикаменати - 18 143 891 лв. Неплатената надлимитна дейност на лечебните заведения пък изобщо не е отчетена като дължима от касата сума.
Все пак общо над 110 млн. лв. са дълговете, които НЗОК е натрупала към болници и аптеки. Сумата, която здравната каса дължи на лечебните заведения за период от две години, е над 80 млн. лв. - 24 млн. са за надлимитна дейност за 2016 г., останалите са стари задължения към лечебниците.
От Българския фармацевтичен съюз се опасяват, че здравната каса ще започне новата година с дългове към аптеките. Ако дължимите средства не бъдат разплатени навреме, ще бъде затруднен достъпът на пациенти до лекарства, особено до скъпоструващите медикаменти.
Труд - 65 деца с отказ за лечение в чужбина
На 65 деца е отказано лечение в чужбина. Това са 5% от случаите, които са кандидатствали от 21 април до сега, съобщи директорът на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ пред БНР.
Причините за това са различни, уточни той. По думите му от 21 април, откакто той поема поста, след арестите в ръководството и оттеглянето на членове от Обществения съвет са били подготвени 16 заседания. На тях са били разгледани казусите на 1213 деца, което прави приблизително по 75 случая на заседание.
Осигурено е заминаването за чужбина за всички, които са имали нужда, и е подпомогнато лечението в страната за всички, за които това е поискано, обясни още директорът на фонда.
Той увери, че в момента всички нови заявления се придвижват в рамките на един месец, тъй като срокът по новия правилник се спазва и това е проверяемо. "Всеки родител може да следи движението на заявлението на своето дете, но това са лични данни." Така проф. Пилософ коментира премахването на възможността на сайта на институцията да може да се следи движението на заявленията.
Подалата оставка Красимира Величкова, бивш член на Обществения съвет на фонда, обаче заяви, че в момента липсва дори списък с експертите на фонда. Според Величкова липсва публична информация дори за данни, които по Закона за личните данни не са такива.
Капитал Daily - Касата ще покрива още един вид ваксини
Втора препоръчителна ваксина влиза в календара за следващата година и родителите ще могат да се възползват по желание от нея. Става въпрос за ваксината срещу ротавирусни инфекции при най-малките бебета и деца. Досега продуктът се купуваше от родителите по желание. Имунизациите не са задължителни, но от следващата година държавата осигурява средства, с които родителите могат да ваксинират децата си по желание. Това съобщи подуправителят на здравната каса Иванка Кръстева по време на 10-ата среща на здравните медиатори. Това ще е втората препоръчителна ваксина след тази срещу рак на маточната шийка. За двете препоръчителни имунизации здравната каса ще получи трансфер от здравното министерство в размер на 2.1 млн. лв. До момента всички желаещи купуваха ваксината срещу ротавирус сами, което им струваше около 400 лв. Здравната каса предприема стъпката, защото всяка година плаща между 10 и 12 млн. лв. за лечение на деца от 0 до пет години с ротавирусни гастроентерити. Заболяването протича изключително тежко в ранна детска възраст и децата бързо изпадат в тежко състояние.
Всяка година по данни на Центъра за заразни и паразитни болести се отчитат между 18 и 20 хил. случая.
Ваксината е в списъка на препоръчителните продукти от 2010 г., но до момента родителите си я купуваха сами. По същия начин преди няколко години се процедираше и с тази срещу рак на маточната шийка, но в момента желаещите родители могат да ваксинират децата си безплатно.
Проучванията показват, че в Белгия, която е една от първите европейски страни, въвели ваксината, още на първата година 2008, броят на случаите с бебета под една година, които са пострадали от ротавирусна инфекция, намалява с 81%. Великобритания въвежда продукта през юни 2013 г., като лекарите успяват да обхванат 93% от децата, и в резултат броят на регистрираните инфекции намалява със 78%.
Телеграф - Шивачка осъди шефа заради заболяване
Шивачка осъди работодателя си за 8 бона заради схващане и изтръпване на пръстите й, до което се стигнало след 20 г. работа.
Съдът признал заболяването й за професионално и постановил обезщетение от 8 000 лв., съобщава в-к "Марица". Шивачката трябвало да се труди интензивно и да остава след работа, за да изпълни нормата си. Работата й предполагала да стои все в една и съща поза и в един момент започнали болки в ръцете, раменете и коленете.
През 2014 г. й е поставена диагноза вегетативна полиневропатия на горни крайници и с решение на ТЕЛК е определена трайно намалена трудоспособност от 10%. Тя била съкратена. Когато завела дело за компенсация, от фирмата твърдели, че не е работила при тях от 20 г., защото фирмата им била регистрирана през 2006 г. Документи, представени в съда, обаче доказали, че сегашното дружество е приемник на предишното.

 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»