Здравеопазването в пресата на 13 декември

pechatМонитор - България губи 313 млн. лв. годишно от лекарства-менте
България губи 313 млн. лв. годишно от фалшиви лекарства. Това сочат данните от проучване на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO), разпространен чрез Европейската обсерватория за нарушенията на правата на интелектуална собственост.
По данни на EUIPO тежко засегнати от фалшиви стоки са и други сектори - страната ни е на минус и от продажбата на обувки ментета (110 млн. лв.), козметика (98 млн. лв.) и алкохол (56 млн. лв.). Най-малко са загубите от пиратската музика - тези записи са довели до загуби от едва 0.1 млн. лв., сочи анализът.
"Надяваме се, че резултатите от проведената от нас поредица проучвания ще помогнат на потребителите да правят по-информиран избор. Това е още по-важно през това време на годината, когато потребителите и гражданите правят своите коледни покупки и избират подаръци за своите близки", коментира изпълнителният директор на EUIPO Антонио Кампинос. Той обясни, че данните варират в отделните държави членки, но цялостната картина ясно показва, че фалшифицирането и пиратството влияят отрицателно на икономиката на ЕС и на създаването на нови работни места.
Проучванията за ментета продължава, уверяват от EUIPO. На мушката през 2017 г. ще бъде основно производството на смартфони и пестициди.
Труд - Обявиха грипна ваканция в Балчик
Първата за сезона грипна ваканция у нас бе обявена в Балчик, след като от РЗИ установиха, че над 30% от учениците отсъстват поради болест. До края на седмицата занятия няма да има в трите училища в Белия град. Детските градини остават отворени, но при строг входящ противоепидемичен контрол. Резултатите от изпратени в Националния център по заразни и паразитни болести проби от болни деца и учители показали 8 случая на грип тип AH3N2.
Сега - 3 млн. лв. са дарени извън фонда за лечение след скандалите
Над 3 млн. лв. са даренията за болни деца извън фонда за лечение след началото на скандалите в него през април. Това обяви пред БНР Красимира Величкова, директор на Българския дарителски форум. "Това е огромен обществен ресурс. Държавата е тази, която би следвало да поема грижата за децата. Мечтата на всеки дарител е да не се налага да спасява живота на дете, а да дарява за развитие, за каузи, които дават системни решения", каза Величкова, която преди няколко месеца напусна обществения съвет на фонда в знак на несъгласие с новия начин на работа.
Монитор - Грешни изследвания "разболяха" дете
Сгрешени резултати от кръвно изследване за постъпване в забавачка изправиха на нокти за 4 часа млада майка от Пловдив и цялото семейство. На 3 декември Мари Райчева чула от лекарите, че невръстното момченце е болно от таласемия. При повторните проби, резултатите от които излезли същия ден, се оказало, че диагнозата е грешна.
Майката е решена да съди виновните за преживяния шок. Тя настоява лекарят, подписал документа, и медицинският лаборант, който е извършил манипулацията, да бъдат подведени под професионална отговорност, пише "Марица".
На 1 декември Райчева завела детето в клиничната лаборатория на ДКЦ 1, за да му вземат кръв и урина. Момченцето щяло да постъпва в детска ясла.
След два дни младата майка отишла при личния лекар на детето, за да вземе резултатите. Оказало се, че изследванията не били пристигнали в кабинета на д-р Мирела Николова и лекарката сама слязла в лабораторията, за да ги вземе.
Забавила се доста. Върнала се в кабинета бяла като платно.
Помоли ме да седна и само ми каза, че ще се борим, спомня си Мари Райчева. Младата жена едва не припаднала, като чула, че детето страда от тежка форма на таласемия. Според кръвните резултати организмът на Влади е останал почти без хемоглобин. След първоначалния шок д-р Николова посъветвала майката да повторят изследванията на Влади. Направили го в друга лаборатория. Четири часа семейството живее в отчаяние, тревожно очакване и молитви резултатите да са различни. Оказало се, че малкият Владимир е напълно здрав. Момченцето вече ходи на ясла и се чувства много добре сред своите връстници.
От лабораторията твърдят, че работят по всички медицински стандарти за вземане на кръвни изследвания. .Детето е малко и вероятно му е взета проба от пръста. Ако е плакало и се е въртяло, лаборантът трудно може да натрупа концентрирана кръв. При такава ситуация е възможно кръвта да е по-разредена, а това означава и по-ниски показатели на хемоглобина", обясни д-р Нели Георгиева - лекарят, извършил изследването. По думите й при съмнения резултатът се отчита като невалиден и изследването се повтаря. Д-р Георгиева поиска лична среща с майката, за да се извини за грешката.
Монитор - 5100 служители излизат в болнични всеки ден
1,4 млн. българи са излизали в болнични през деветмесечието, показват данни на Националния осигурителен институт (НОИ). Това означава, че всеки ден средно по 5123-ма нашенци са отсъствали от офиса заради болежки. Най-болнави са били работниците в Кюстендил, където 13 от всеки 100 осигурени е пропускал работни часове заради грип. На всеки 100 перничани 10 са заменили бюрото с болнично легло тази година.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»