БЛС също ще води дело заради лимитите

judgeБългарският лекарски съюз (БЛС) също ще внесе жалба във Върховния административен съд (ВАС) заради неразплатена дейност на болниците за 2015 г., която е в размер на близо 51 млн.лв. Това каза председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев на пресконференцията  за Неизплатена надлимитна дейност на болниците. Надлимитната дейност на частни, общински и държавни болници е била извършена и отчетена пред Здравната каса и приета от нея, но въпреки това не е платена. Д-р Грозев

припомни още, че половината от надлимитната дейност е извършена за пациенти, постъпили по спешност и останали за лечение в болница.

БЛС има информация, че по прогнози от надсъбрани здравноосигурителни вноски за тази година се очакват 85 млн. лв. От тази сума може да се отделят 51 млн. лв., с които да се плати надлимитната дейност, предложи д-р Грозев.

Българската болнична асоциация също се присъединява към Националното сдружение на частните болници, което подаде жалба в Административния съд срещу решение на Надзорния съвет на НЗОК.

Решението на Надзорния съвет е от 21 ноември и от него следва НЗОК да плати със средства от надсъбрани здравноосигурителни вноски в размер на 50,5 млн. лв. лекарства, но не и извършена болнична дейност. Представителите на сдруженията коментираха, че НЗОК неколкократно през тази година доплаща лекарства, което също може да се тълкува като "надлимитни" лекарства, но не заплащат надлимитна дейност на болниците.

Жалбоподателите настояват да бъде изплатена цялата отчетена надлимитна дейност за тази година, както и за миналата, която е в размер на над 50 млн. лв. За тази година крайната сума все още не е ясна.

Към жалбата се очаква да се присъединят и представители на общинските болници.

 

 

Маркирана като БЛС лимити

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»