Преглед на здравния печат - 16 декември

pechatСега -Мандатът на шефовете на РЗОК става безсрочен
Директорите на районните здравни каси ще заемат постовете си безсрочно, реши Надзорният съвет на НЗОК. В момента техните мандати са тригодишни, а кандидатите се явяват на конкурс.
Предложението за промяната в правилника за устройството и дейността на НЗОК е внесено от директора на районната каса в Смолян д-р Кузман Гелов от името на всички директори. Гелов е начело на РЗОК в града от създаването на здравната каса през 2000 г.
"Управителят на НЗОК сключва трудов договор със спечелилия конкурса за неопределено време по реда на Кодекса на труда и в съответствие с приетите от надзорния съвет на НЗОК правила", гласи новият текст. "На три години трябва да правя конкурс. А управителят на НЗОК често се сменя. Утре ще дойде някой и три години не може да ги пипне", мотивира подкрепата си за идеята управителят на НЗОК Глинка Комитов.
Директорите на РЗОК сключват договорите с болници, лекари и аптеки. Те определят и лимитите на лечебните заведения. Макар и общият бюджет на съответната районна каса да се определя от надзора на НЗОК, директорите имат известни възможности да преразпределят парите за отделните болници.
Труд - Специална клиника ще помага след химиотерапия
Набират се средства за създаване на високотехнологична клиника за биологична терапия и възстановяване след химиотерапия. Това съобщи носителят на приза "Изобретател на 2016 година" доц. д-р Влади Манев. Във въпросната клиника ще се прилагат разработки на наши учени. Те са насочени за възстановяване на хомеостазата (равновесие на жизненоважни процеси, контролирани от имунната система).
Специалистите ни в областта на молекулярната и клетъчна медицина са разработили три патента, отличени с Grand Prix от Националното изложение за изобретения, иновации и технологии "Експо-16", разказа доц. Манев.
Клиниката би помогнала и на пациенти със срината имунна система.
Годишно близо 18 000 българи умират от рак. Половината от тях са жертва на противопоказания на лечението, посочи още доц. Манев.
Труд - "Спартанът" летя до Виена заради болно бебе
Бебе на четири месеца и медицински екип бяха транспортирани до Виена със "Спартана,, на българските Военновъздушни сили (ВВС) през нощта в сряда. Това съобщиха от Министерството на отбраната.
Малкият пациент и медицинският екип от Националната кардиологична болница - София са пътували от авиобаза Враждебна до летище Виена в Австрия, а самолетът се е завърнал обратно с медицинския екип в 2 ч след полунощ, се казва в съобщението от пресцентъра на военното ведомство. 

Екипажът на самолета, извършил животоспасяващата задача, е в състав: командир капитан Пламен Дончев, помощник командир капитан Веселин Асенов, борден инженер капитан Тихомир Латовски и технически лица капитан Райна Тодорова, старши лейтенант Георги Кръстев и старшина Даниел Димитров.
Полетите до Виена и обратно до София са изпълнени в съответствие с нормативната уредба, при строго спазване на мерките за безопасност, уверяват от военното министерство.


24 часа - Аниматори радват децата в 14 болници
Националната инициатива за подобряване на болничния престой на децата "Приказки без край" организира коледен празник за малките пациенти, родителите и персонала на Специализираната болница за активно лечение по детски болести (СБАЛДБ) в София.
Дни преди Рождество артистите създадоха приказна атмосфера с много украса и коледни шапки за всички в болницата. Магове допълниха магията с представление. Проектът е идея на една от големите фармацевтични компании и се осъществява с подкрепата на Българска педиатрична асоциация. СБАЛ по детски болести е първото лечебно заведение, в което инициативата заработи. Но аниматорите на "Приказки без край" вече посещават редовно детските отделения на 14 болници в София, Пловдив, Варна, Плевен и Русе. Целта е приетите за лечение да се възстановят по-бързо в стресиращата болнична обстановка чрез четене, музика, театър и празненства. Както и да се засили доверието и емоционалната връзка между децата, родителите и лекарите.
Инициативата стартира преди 4 г. и вече е организирала над 2680 посещения в клиниките.
24 часа - Закон пречи на племенница да дари органите на леля си
Законът не позволи племенница да подпише съгласие леля й, чиято единствена наследница е, да стане донор на органи. Изпадналата в мозъчна смърт жена не е роднина по права линия. Случаят от търновската МОБАП "Д-р Стефан Черкезов" -бе изнесен на семинар.
168 часа - 8 милиона българи страдат от високо кръвно
29,6% от лицата на възраст над 15 години са с хипертония, показват данни на Националния статистически институт. Това е найразпространеното хронично заболяване у нас, което засяга все повече и младите.
Според доклада на НСИ за обобщените резултати от Европейското здравно интервю част от Европейската система на здравни изследвания
29,6% от лицата на възраст над 15 години страдат от високо кръвно
Като се има предвид, че по данни на НСИ от 31 декември 2015 г. населението на страната е 7153 784 души, а 14% са тези на възраст от 0 до 14 години - съответно 1 001 529, то населението над 15 години е 6 152 254 души. 29,6% от тях са 1821067 човека.
Дума - Бълхата в юргана
Едно болнично отделение спря работа. Уж временно. Макар че временните неща са най-постоянни. Думата ни е за друго.
Защо?
Защо спря работа? Твърди се, че проблемът е в липсата на кадри или по-скоро в текучеството им. Дали това текучество е от понеделник? Или от началото на този месец? Защо никой не го е забелязал и никой не е взел мерки? Защо никой - ни директор, ни директорски съвет, ни общината като принципал, не са направили нищо, за да спре текучеството на кадрите? При това в една от най-успешните софийски общински болници. Ако кадрите са "изтичали" заради ниски заплати, то само в това отделение ли те са били ниски?
Защо не е попитан своевременно шефът на отделението какви са проблемите? Защо не му е потърсена отговорност за изтичането на кадрите, след като се оказва, че това е единственото в болницата отделение, което "не върви"? Ако проблемът е бил в шефа, защо той не е отстранен своевременно? Защо е чакано до се натрупат загуби от стотици хиляди левове?
Защо отделение, в което са оперирали светилата в специалността, стига до положение, че да спре да работи? Отделение, в чиято съвременна апаратура общината е вложила огромни средства.
Защо нещата са оставени на самотек? Защо е оставено да загине отделението? Толкова много ли са местата, в които българите имат възможност да лекуват бъбречните си болести, та трябваше да бъде оставено цяло звено с 20 болнични легла да загине, за да бъде отстранен и ръководителят му? Защо трябва да се гори юрганът, ако някой е искал да се отърве от бълхата в него?
Или това е само началото на ефекта на доминото?

 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»