БЛС настоява за равно заплащане от НЗОК за еднакъв вид медицинска дейност

blsСпоред БЛС е недопустимо за еднаква дейност и еднакъв труд, медиците да получават различно заплащане. Според съсловната организация в случай, че това бъде направено, ще доведе до напрежение в, противопоставяне между колегите, което неминуемо ще влоши качеството на медицинската услуга и поставя под въпрос преговорния процес. "Всякакви опити за сепаратизъм, породени от интерес на малка част от съсловието, са дълбоко погрешни и пагубни в бъдеще. БЛС е единственият законов представител на лекарите, на който е вменно правото да ги представлява и задължението да преговаря с НЗОК", заяви председателят на УС на БЛС д-р Венцислав Грозев.

При подписан НРД с определени бюджети за ПИМП, СИМП, БП, МДД, БЛС настоява да не се допуска прехвърляне на средства от едно направление към друго, без знанието и писмено изразено съгласие, постигнато по време на преговори между договорните партньори. Преразпределение да се договаря, само в случай на екстремни обстоятелства. По този начин според БЛС се гарантира прозрачност и справедливост в разпределението на средствата и се отнема възможността за едностранно решение на НС на НЗОК да прехвърлят средства от едно перо към друго.

Не отдавна, касата пренасочи още 50 млн. лева за лекарства, но не разплати на болниците извършената, отчетена и приета медицинска дейност. При това, значителна част от нея е извършена по спешност. Неизплащането на извършената дейност, води до задължения на болниците и затруднява дейността им. Това решение на НЗОК вече бе атакувано пред Административния съд от 15 болници. “Съгласнис ме, че някъде може да възникват извънредни обстоятелства, заради които да се вземе такова решение, но нека то да бъде съобразено с мнението на съсловната организация, която има ролята на коректив в този случай. Това е редно и е законова формулировка”, поочи др Грозев.

БЛС е последователен и по отношение на пръстовия отпечатък, заради чието въвеждане миналата година не подписа Националния рамков договор с НЗОК. „Продължаваме да сме категорично против автентификацията, която и Върховният административен съд отмени, особено в извънболничната помощ“, коментира д-р Грозев. Според него има проблеми с въвеждането на отпечатъка в болниците, но управителите им, особено тези на държавните лечебници, разбираемо го премълчават. БЛС намира тази регулативна мярка за неработеща, създаваща дискомфорт за пациентите и непреодолими затруднения за част от лекарите. Например личните лекари, които трябва да посещават пациенти в отдалечени населени места, където няма интернет, са поставени пред невъзможността да извършат дейността си, съобразно изискванията.

„Ние, от УС на БЛС сме убедени, че при коректно водене на стартиралите вече преговори и без едностранно въведени промени от НС на НЗОК считано от 01.01.2017 г. за част от изпълнителите на медицинска помощ, ще успеем да постигнем подписване на НРД осигуряващ баланс и спокойствие в системата. Искам да съм оптимист, че тази година документът ще бъде парафиран от БЛС, тъй като е от изключителен интерес за съсловието“, заяви д-р Грозев.

Това са част от решенията на Българският лекарски съюз, гласувани на последното заседание на Управителния съвет на съсловната организация, те следва да бъдат защитавани по време на преговорите с НЗОК за бъдещия рамков договор за 2017 г. Решенията са изпратени до Надзорния съвет на НЗОК и Комисията по здравеопазване към Народното събрание.

Маркирана като БЛС

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»