Преглед на здравния печат - 19 декември

pechatДума - Увеличават се разходите на българина за здраве
За година с 9,11 лв. се увеличава средният разход на българското домакинство за здраве. Увеличението е с 9.7%. Единствено разходите за свободно време, културен отдих и образование имат по-голям ръст - 20.2%. Това сочат данните на НСИ. Докато през третото тримесечие на 2015 г. едно домакинство средно е харчело 139,47 лв. за здраве, то през т.г. разходът е 148,58 лв. За сравнение в същия период на 2014 г. разходът е бил 139,25 лв.
Между 5 и 6% от разходите на българина са за здраве - през първото тримесечие са били 5,6%, през второто - 5,8%, а през третото - 5,6%.
Разходите за здраве от джоба на преобладаващата част от домакинствата в България са непропорционално високи в сравнение със заплатите и пенсиите, са категорични авторите на статията "Разходи за здраве от джоба на домакинствата в България" в сп. "Социална медицина". От изследването на доц. д-р Божидар Ивков, доц. д-р Пламен Попиванов, м.д., доц. д-р Здравка Тонева става ясно, че при заболяване на член от домакинството високите разходи за здраве от джоба достигат катастрофалните 36%. При най-силно уязвимите групи месечните разходи за здраве от джоба достигат до 50%, 90% и дори 118%. Разходите на домакинствата, в които някой е ползвал болнична помощ, са 15 пъти по-високи от средния разход на домакинство, в които не са ползвали болнична помощ.
От изследването става ясно, че хората с минимална заплата и средна пенсия за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност или поради трудова злополука и професионална болест, както и хората с доходи над линията на бедност през 2015 г., плащат от джоба си за здраве между 11,4% и близо 18% от доходите им. Хората с минимални или социални пенсии харчат 1/4 до 1/3 от парите си за здраве.
По-малко от 5% от доходите си давали за здраве хората, които през 2015 г. са получавали средната за страната заплата от 893 лв.
Особен интерес предизвиква групата на медицинските продукти за извънболнично лечение (лекарства, протези, ортези и др.). За нея са изразходвани най-голям обем средства от джоба -51 778 лв., или 63.6% от общия разход за здраве от джоба.
Проучването е проведено в периода 10 май-10 юни 2015 г.
Авторите на статията прогнозират, че при заложения за 2017 г. бюджет на НЗОК от малко над 3,4 млрд. лв., пациентът догодина ще плаща от джоба си 53%, а касата ще поема само 47%. Високите разходи за здраве от джоба, особено в случаите на тежко и/или хронично заболяване, са основен фактор за изпадане в абсолютна бедност. Авторите припомнят, че частният разход за здравеопазване се увеличил от 26% през 1995 г. до 48.6% през 2012 г.
Монитор - Прегледите при джипито след пръстов отпечатък
Пръстовият идентификатор, популярен като отпечатък, ще бъде въведен експериментално в кабинетите на част от джипитата през 2017 година. Заедно с това ще бъдат тествани и т. нар. електронни рецепти. За тестването на системата са се договорили управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Глинка Комитов, зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков и председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров. От сдружението отчитат, че пръстовата идентификация, която беше въведена при хоспитализиране в болниците през есента, не среща подкрепата на хората, срещу нея са и немалко от лекарите.
От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари не приемат за задоволителен аргумента, че използването на тази система ограничава злоупотребите със средства от НЗОК в доболничната помощ и подчертават, че бюджетът на първичната извънболнична помощ е 6,4% от здравноосигурителните разходи на НЗОК.
Стандарт - Москов си тръгва заради ваксините
С поста си на здравен министър най-вероятно ще се раздели обаче Петър Москов. Той може да не запази кабинета си в бъдещото трето правителство на премиера Бойко Борисов, този път подредено с мандата на Реформаторския блок. Причината са трите обвинения срещу него за скандала с турските ваксини. Именно заради това и на стола на здравния министър може да седне някой от сегашните заместници на Москов. По-вероятно това да е д-р Ваньо Шарков, тъй като другият заместник - Адам Персенски, също стана клиент на държавното обвинение. Прокуратурата повдигна три обвинения на здравния министър в оставка, тъй като според разследващите той е нанесъл щети на държавата за стотици хиляди левове. Две от обвиненията са свързани със самия бартер на ваксини за деца от Турция, който Москов направи преди година. Третото обвинение е за безстопанственост.
Труд - Фармацевтичното лоби гълта 30% от всички пари за здраве
Над 30% от всички публични разходи за медицинска помощ в България, се плащат за лекарства.
За сравнение в развитите държави, където нуждите от медикаменти са добре обезпечени, тези разходи заемат максимум 18% от всички харчове за здраве. Категорично става въпрос за фармацевтично лоби, коментираха пред "Труд" мениджъри на големи столични лечебни заведения.
Около 1,1 млрд. лева се очертава да бъде сумата, похарчена за медикаменти у нас през 2016 г. при общи разходи на НЗОК през цялата година 3,4 млрд. лв., съобщиха от Центъра за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ). От тях преките разходи са 930 млн. лв., а непреките - през разходите на лечебните заведения - поне 200 млн. лв.
В същото време лекарствената ни политика не е адекватна, тъй като похарчените публични средства покриват едва 23% от всички разходи за лекарства, а в развитите държави реимбурсирането е между 60 и 80%, сочат данни на Евростат за 2014 г.
Цените на лекарствата в България са сред най-ниските в ЕС заради въведения със закон механизъм на ценообразуване. Колкото по-ниска е цената на лекарството у нас в сравнение с другите страни, толкова по-висока е печалбата, ако се купи тук и се продаде там.НЗОК дава от бюджета си все по-малко за медикаменти. Така при еднакви условия, колкото по-малко плаща касата, толкова повече доплаща болния от джоба си, категорични са от ЦЗПЗ.

 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»