Фармацевти искат поевтиняване на всички лекарства за хипертония

farmФармацевти искат здравната каса да поеме над 25% от лекарствата за хипертония, а не само на 100% препаратите за есенциална хипертония. Около тази идея се обедини инициативен комитет от магистър-фармацевти от шест региона в страната по повод информацията от МЗ, че вече ще се поема безплатноо лечението на пациентите с есенциална хипертония. Според тях само по този начин ще може да се помогне на хората с най-масовото заболяване.

В момента НЗОК заплаща само най- евтината, моно терапия и то на на болните без усложнения, а от години се изнасят данни, че в България пациентите плащат над 50 на сто от стойността на лекарствата.

За третото тримесечие на 2016 г. с диагноза есенциална хипертония по Здравна каса са лекувани 178 245 болни и за тях е изразходвана сумата от 2 219 481 лева, съобщава Plovdiv 24. С диагноза хипертонично сърце със застойна сърдечна недостатъчност лечение са получили 132 874-ма и са разходвани1 540 153лв. Най- много средства - 9 577 896 лв. са изразходвани за болните с диагноза хипертонично сърце без застойна сърдечна недостатъчност, които са 740 57.Общо групата болни, които са ползвали фонда са 1056236 и са изразходвали 13402176 лева, посочиха аргументи в защита на своето предложение фармацевтите.

Те са убедени, че социалните мотиви, които изтъква министърът в оставка д-р Петър Москов за въвеждането на тази промяна от 01.01.2017 г., биха имали смисъл само, ако са базирани на подробен лекарствен анализ и епидемиологични справки.

Препоръката им към МЗ е да приложат нови проекти и да се погрижат за повишаване на здравната култура на населението още от учебната скамейка , както и да се акцентира върху профилактика - здравословно хранене и спорт.

Фармацевтите припомниха и препоръкатата на експерти от Световната банка към правителството за въвеждане на диференцирана ставка на ДДС за лекарствата, като единствена възможност за намаляване на цени за потребителите.

Според фармацивтите аптеките са единствените социално отговорни и добронамерени здравни специалисти, които дотират със собствени средства системата на услугата и през годините са доказали своето хуманно отношение към обществото. Не е справедливо да понесат и този пореден експеримент на МЗ за собствена сметка.

Специалистите препоръчаха да се вземат спешни мерки и да не се въвежда промяната от 1 януари 2017 г. в момент на нестабилна политическа и икономическа конюнктура, защото това ще доведе до хаос в системата на лекарствоснабяването и много хора ще останат разочаровани навръх Нова година.

Маркирана като лекарства

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»