Преглед на здравния печат на 20 декември

pechatМонитор - Санитарка осъдена за измами към пациенти
Санитарка от Пазарджик бе осъдена на 4,5 години лишаване от свобода заради серия от измами на пациенти, на които обещавала пенсии по европейски програми или пенсия по болест. Мариана А. успяла да оплете в мрежите си десетки пациенти на ТЕЛК, от които присвоила близо 100 000 лв. Измамничката толкова вещо обяснявала на бъдещите пенсионери как ще вземат големите пенсии и пред тях по телефона се свързвала с д-р Гълъбова от НОИ, с която уж потвърждавала солидните размери на "европенсиите". Докторката по-късно им звъняла от скрит номер и естествено, това била изпечената санитарка " под прикритие", която държала "клиентите си" в течение какви документи трябвало да подадат и предварителни суми за обезпечение. Някои от мераклиите за европейски пенсии олекнали с близо 40 000 лв. След като измамата била разкрита санитарката била уволнена за измами и злоупотреба със служебното положение, но тя не спряла да си набира нови "клиенти" и извън работното място. Наивниците били на възраст от 55 до 77 години и едва ли ще си получат парите обратно, въпреки че мошеничката бе осъдена на 4 години и половина лишаване от свобода след споразумение с прокуратурата. Мариана е измамила 8 души, от които е взела 99 364 лв. В съдебната зала се оказа, че санитарката не е с чисто съдебно досие, тъй като имала две ефективни предишни присъди. Преди 9 години здравната работничка е била осъдена на лишаване от свобода за срок от 22 месеца.
Монитор - 11 нарушения в общото събрание на МУ-София
11 нарушения в документацията от общото събрание на Медицинския университет в София, което избра проф. Виктор Златков за ректор, бяха констатирани от Звеното за вътрешен одит на МОН. Проверката беше разпоредена от вицепремиера и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева на 6 октомври 2016 г.
Одиторите са установили, че в състава на Контролния съвет на МУ-София не е бил включен представител на Студентския съвет. Същият Контролен съвет е прехвърлил правомощията си, като е изразявал становища по незаконосъобразността на действията и решенията на бившия ректор проф. Вихра Миланова, както и по отношение правото и да сключва и прекратява трудови договори.
На проверяващите не е бил предоставен документ, че проф. Ваньо Митев е бил упълномощен от членовете на Академичния съвет да насрочи и ръководи заседанието на общото събрание от 20 септември 2016 г. Проф. Митев е предал болничен лист за периода от 14 до 27 септември 2016 г. На ръководеното от него заседание Академичният съвет прекратява неправомерно дисциплинарно производство.
Друго нарушение е, че според Правилника за устройството и дейността на МУ-София, дейността на Академичния съвет се регламентира с приети от него вътрешни правила. Одиторите са били уведомени писмено, че такива правила не са били изготвяни.
Общото събрание е гласувало състав и председател на изборна комисия, различни от определените от Академичния състав от 20 септември 2016 г. Не е спазено изискването 10 календарни дни преди общото събрание в канцеларията на ректора на МУ-София да се депозират кандидатурите за ректор и да се предоставят на Комисията по кандидатурите.
Одиторите на МОН са констатирали несъответствие между броя на присъстващите на общото събрание по протокол и броя на регистриралите се изборните бюра. Междувременно МОН и науката спря процедурата по запор на сметките на висшето училище.
Сега - В България всеки ден се извършват
В България всеки ден се извършват най-малко 8 опита за самоубийство, а всеки десети опит е успешен, съобщи директорът на Националния център по обществено здраве и анализи доц. Христо Хинков. "Ние се опитваме да оборим мита, че безпаричието и социалните проблеми водят до бум на самоубийствата. Нашите данни категорично показват, че личните, семейните, емоционалните проблеми са много по-често срещана причина за опит за самоубийство", каза Хинков. Данните сочат, че всеки втори опит за самоубийство в България е свързан с конфликти в семейството. Втората по честота причина са психичните разстройства - 12% от регистрираните случаи, следвани от несподелена любов - 8%. Финансовите проблеми са на шесто място - 4%.
24 часа - Дело отчая родители на бито бебе
Родителите на битото бебе Никол, което през април м.г. бе прието в болница "Токуда" с черепно-мозъчна травма, се отчаяли от хода на делото, съобщи адвокатката им Мария Даскалова.
Подсъдима за опит за убийство на пеленачето е акушерката Емилия Ковачева. Според обвинението в нощта срещу 18 април 2015 г. тя удряла с ръце и шише Никол, която тогава била едва на 4 дни.
Причината за отчаянието на родителите били постоянните искания за отводи на прокурора и съда, които прави адвокатът на акушерката Владислав Янев. Той се опитвал да изкара акушерката жертва. Както на предните 7 заседания, той не пропусна да поиска оттеглянето на прокурора Николай Христов и в понеделник. Последва едночасов спор.
"Дори да допуснем, че Ковачева е ударила Никол, тя не е счупила черепа на детето", заяви Янев. Неговата теза е, че бебето било изпуснато. "То беше бледосиво, плачливо, на моменти отпуснато, а после свръхвъзбудимо", обясни пред съда д-р Евгения Игова. Тя била дежурна в "Токуда" на 18 април 2015 г. Лекарката взела с линейка Никол от болница "Софиямед". Бебето било с оток на черепа. Спряло да плаче, след като го приспали. 4 дни то било на апаратно дишане.
Монитор - Локализираха 3 огнища на птичи грип
Три първични огнища на птичи грип са открити в областите Видин, Враца и в с. Маноле край Пловдив, съобщи в понеделник зам.-шефът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Петя Петкова.
В пловдивската ферма, където е най-голямото огнище, вече са умъртвени над 3 хил. еднодневни патенца, внесени от Унгария, където вече е установена заразата. Птицефермата е затворена за дезинфекция и почистване, а наложената карантина е 45 дни. Останалите птици във фермата не са засегнати, уточниха от БАБХ. Във видинското Ново село огнището е открито в двора на местен житгел, отглеждал 25 домашни птици само за лични нужди. Във област Враца заразата е открита в дивечовъдно стопанство.
От БАБХ успокояват, че няма опасност за потребителите при консумация на пилешко месо.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»