Електронният търг за лекарствата пред провал

drugЕлектронният търг за лекарства, който обяви здравното ведомство е на път да се провали. В писмо адресирано до премиера в оставка Бойко Борисов, председателя на здравната комисия Даниела Дариткова и до здравния министър Петър Москов производителите и дистрибутори на лекарства настояват за сериозна ревизия на електронния търг за болниците, който обяви здравно министерство.

Според Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, която обединява иновативните компании, Българската генерична фармацевтична асоциация – БГ Фарма, в която членуват генеричните компании, работещи в България, Българската асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ) и AmCham заложените изисквания ще доведат до сериозно ограничаване на достъпа на пациентите до нужната им терапия и до нарушаване на правилата за конкуренция.

Поръчката на здравно министерство беше обявена преди две седмици, когато правителството вече беше в оставка. Тя е за 1.2 млрд. лв. и е за срок от 2 години. От 363 болници в процедурата са заявили участие 145 клиники, от 291 търговци ще участват само 30, като търгът ще бъде за 800 лекарства, които не покриват нуждите на болничните аптеки, съобщава Капитал.

„При изготвянето на поръчката липсват ясни критерии за подбор на включените лекарства, има избирателно подбиране на АТС-кодове в рамките на едно международно непатентно наименование (INN), ограничава се участието на определени производители или търговци на едро. Липсва възможност за доставката на различни марки в болниците от една молекула, въвежда се тежка административна процедура по приемане и изпълнение на заявките, поставят се множество изисквания за плащане на извършените доставки, изисква се изключително висок минимален остатъчен срок на годност на медикаментите“, изрежда своите опасения индустрията.

Други от посочените мотиви са напр., че съществува опасност за ограничаване на достъпа на пациентите до нужната им терапия предизвиква и изискването за изключително висок минимален остатъчен срок на годност на медикамнетите, смятат още производители и дистрибутори. При тези изиксвания не се отчита и спецификата на различните медикаменти, например биопродуктите или такива със специален режим на освобождаване за пазара.

В писмото е посочено, че има сериозни пропуски при изработването на самата електронна платформа и изцяло е подценен въпросът с нейната сигурност, гарантирането на прозрачност и антикорупционна защита. Системата е платена от бюджета на здравното министерство и е на стойност 216 хил. лв.

Здравният министър в оставка пусна търга с идеята да се намалят цените на лекарствата, които клиниките купуват. В същото време само държавните и общинските болници дължат на доставчиците си, основно лекарствени компании, над половин милиард лева, като над 150 млн. лв. от тях са просрочени.

Маркирана като лекарства

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»