Преглед на печата - 21 декември

pechatСтандарт - След 5 дни совалки и договорки: И Реформаторите без кабинет, идват избори
Нов кабинет с мандата на Реформаторския блок няма да има. Отиваме на предсрочни парламентарни избори напролет. Кога точно ще са те ще реши новоизбраният президент Румен Радев, на който ще му се падне да реди и служебен кабинет. Преди това обаче "топката" е в ръцете на настоящия държавен глава Росен Плевнелиев. Това е категоричното решение на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, които през последните пет дни почти денонощно преговаряха дали могат да подредят правителство в рамките на 43-то народно събрание или не. След девет дни с мандата в ръце реформаторите ще отидат в 9.30 часа днес на "Дондуков" 2 и ще откажат на Плевнелиев да направят правителство. Оттук нататък той е човекът, който ще реши дали да извади готовия му вече списък със служебни министри, които да управляват от Коледа до 22 януари, или да остави властта при правителството в оставка на Бойко Борисов. До финалното решение да не се прави кабинет се стигна след близо тричасови разговори вчера в парламентарната стая на ГЕРБ, където зам.-шефът на партията Цветан Цветанов, финансовият министър в оставка Владислав Горанов, лидерите на ПФ Валери Симеонов и Красимир Каракачанов и представители на РБ умуваха кои са им допирните точки за управление. "Има определени различния, по които не можем да стигнем до консенсус и, съобразявайки се с обществените нагласи за предсрочни парламентарни избори, не сме в състояние в 43-ия парламент да стигнем до принципно съгласие по секторните политики", обяви на брифинг Цветанов. "Нагласите на хората са за нови избори и няма да вървим срещу тях", го подкрепи и съпредседателят на фронта Валери Симеонов. И трите партии обаче отказаха да обявят официално кое точно е успяло да ги раздели. Един от вариантите е "разделителната линия" да е поисканото от патриотите увеличаване на минималната пенсия, което финансовият министър категорично е зачеркнал. Провалът за кабинет на Реформаторите обаче е дошъл в последния момент, научи "Стандарт" от участници в преговорите. До понеделник вечерта нагласата е била ГЕРБ да подкрепи правителство с мандат на блока.
Труд - 150 млн. дефицит в бюджета на НЗОК
Около 150 млн.  лева е дефицитът в бюджета на здравната каса, обяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев. Той подчерта, че касата не се е разплатила с болниците, а само на една от водещите лечебници дължи над 800 000 лева. От БЛС настояха дължимото да бъде изплатено, а не да се дават средства само за лекарства.

Сега - Две уникални операции
Две уникални операции на момиченца на 3 г. извърши съвместен екип на шефовете на детската хирургия в "Пирогов" проф. Росен Дребов и на детската ортопедия и травматология д-р Атанас Кацаров. Двете деца са с вродени деформитети на гръдния кош и гръбначния стълб. Спецификата на състоянието при всяко дете наложило хирурзите да приложат индивидуален и уникален подход. С техните операции в България вече се правят всички варианти на системата VEPTR, по-известна като "растящи ребра".

Монитор - Лекарите, за които трябва да говорим
"Лекарите направиха и невъзможното за детето ми." С тези думи и през сълзи на очи майката на претърпялата уникална операция Светлозара описа благодарността си към докторите в "Пирогов". Благодарение на присаждането на "растящи ребра", гръбнакът на малкото момиче, който е бил изкривен на 90%, вече е изправен и то може да спи и диша (виж стр. 7). Нещо повече. Операцията е спасила живота на 3-годишното дете.
И именно заради моменти като тези винаги трябва да се замисляме, преди да употребяваме изрази като "бялата мафия" и други подобни обидни квалификации за тези, които спасяват живот.
Във времената, в които живеем, насаждането на негативно отношение към лекарите е проява на безотговорност. Причислявайки всички в общия знаменател, обиждаме цяло едно съсловие, без което не може нито един човек. В което всъщност има изключително много качествени професионалисти и човеци, които се обрекли живота си на това да помагат. И за нито един от нас няма гаранция, че няма да опре до тях във всеки един момент.
Три четвърти от българите в активна възраст имат проблеми със съня
Три четвърти от българите в активна възраст имат проблеми със съня. През 2016 г. бТВ проведе националния стрес тест Лека нощ, който има за цел да покаже качеството на съня на българина. В него участваха повече от 28 хил. души. Резултатите показват, че 80% от участниците в теста имат проблеми със съня. Това важи за по-голямата част от хората на възраст между 18 и 50 г.
От безсъние страдат повече жените и несемейните, показва анализът на проучването. Перник и Видин са районите, където най-много хора имат проблем със съня. Резултатите корелират с резултатите от националния стрес тест, проведен от бТВ през 2015 г., в който показахме, че 80% от българите са с високо ниво на стрес.
Екип на Националния археологически институт с музей при БАН начело с директора доц. д-р Людмил Вагалински за седми път преди Коледа зарадва лекарите от неонатологичното отделение на МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" в Монтана с нова апаратура, съобщи д-р Антоанета Блажева, завеждащ отделението. Никой от състава на института не е свързан с Монтана, но всички били провокирани от телевизионно предаване за неонатологичното отделение, което преди 7 години нямало достатъчно кувьози за недоносените деца. Оттогава всяка година учените събират лични средства и купуват апаратура. Сега те донесоха 2 вакуумни помпи за бронхиална аспирация и комплект ларингоскоп, производство на немската фирма "Драгер".

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»