Здравеопазването във вестниците на 22 декември

pechatТруд - Друг решава за вноските на пациента
НЗОК няма да разплати задълженията си в размер на над 300 млн. лв. от тази и минали години към болници и аптеки в страната, нито към чужди клиники и фондове, лекували наши граждани.
Въпреки че има десетки милиони левове, надсъбрани от здравни вноски през 2016-а, и че се отчитат милиони, спестени от затягане на коланите в болниците, разходите на лечебниците, формирани най-вече от спешни случаи, няма да бъдат възстановени от касата. Подобна беше ситуацията и през 2015 г., когато, вместо да се покрият още дългове, част от парите в резерва на НЗОК отпътуваха по направление към централния бюджет на държавата. Тази добре разработена схема за захранване разболява все повече българина и здравната система. Тя е и крайно цинична, защото някой друг решава как да бъдат похарчени парите на пациента.
Труд - Жена стана донор на трима души
Семейството на 53-годишна пациентка, изпаднала в мозъчна смърт, е взело решение да даде шанс за нов живот на трима тежко болни българи, съобщиха от варненската УМБАЛ "Св. Марина". Ръководството й изказа съболезнования на близките на жената и уважението си към хуманното им решение в тежкия психологически момент. Предстои транспортиране на дарените органи.
Телеграф - Три вируса се състезават с грипа
Три вируса се състезават с грипа и ни тръшват на легло най-малко за седмица. Върлуващите зарази причиняват висока температура и удрят в гърлото, като най-много болни има сред децата до 14 г.
Това показва информацията в системата за грип и респираторни заболявания. Според данните всяка седмица вируси тръшват по над 4000 нашенци, а най-много болни има в Габрово, Враца, Стара Загора, Хасково и Кюстендил. Новият грипен щам A/H3N2 "Хонконг" пък вилнее във Варна и София. Напук на прогнозите той надвива пандемичния свински грип (А/ H1N1), който все още не е изолиран при нито един пациент.
Стандарт - Опасност от птичи грип във Видинско
Птичият грип във Видинско се разраства. Проверяват се три нови огнища на болестта. Това заяви за "Стандарт" д-р Валери Велков, завеждащ отдел "Здравеопазване на животните" в областната дирекция по безопасност на храните. Вече са доказани две от огнищата - в
Ново село и във Видин. Те са първият случай на птичи грип у нас в личния сектор. Досега вирусът е откриван само у диви птици.
Сега - Детската смъртност намалява през 2015 г.,
Детската смъртност намалява през 2015 г., сочат данни от отчета за м.г. за изпълнението на актуализираната Национална стратегия за демографско развитие (2012 - 2030 г.), съобщиха от правителствената пресслужба. През 2015 г. у нас са починали 434 деца на възраст до една година, а коефициентът на детска смъртност е бил 6.6‰. Това е най-ниската регистрирана в страната стойност. През 2001 г. коефициентът на детска смъртност е бил 14.4‰, през 2005 г. - 10.4‰, а през 2014 г. - 7.6‰. Броят на абортите намалява, показват още данните. През 2015 г. общият им брой е бил 27 782, или с 363 по-малко в сравнение с предходната година. Браковете се увеличават с 3124, като общият им брой е стигнал 27 720. През 2015 г. броят на децата, родени от непълнолетни майки, е 3061 и спрямо 2014 г. намалява с 69 деца.
Монитор - Русе скърби за бивш здравен зам.-министър
Смъртта застигна един от най-уважаваните лекари в Русе. На бб-годишна възраст в София почина д-р Минчо Вичев. Той бе дългогодишен директор на русенската болница и бивш заместник-министър на здравеопазването в първия кабинет на Бойко Борисов.
Д-р Вичев е починал във вторник следобед в дома си в столицата от сърдечна недостатъчност, съобщиха негови близки. Преди няколко години той напусна Русе и се премести да живее в София със семейството си. Управлява русенската болница в едни от най-тежките й години и благодарение на мениджърските му умения в здравното заведение се реализираха много важни проекти, сред които строителството на нов и модерен АГ комплекс.
Монитор - Български лекари извадиха тумор от сърце на куче
Български лекари успешно направиха първата в света операция по отстраняване на тумор от сърцето на куче. Интервенцията е извършена от екип специалисти от Централна ветеринарна клиника и столична болница. Така лекарите спасиха живота на един необикновен лабрадор с болно сърце. Артър е куче водач на фюндация “Очи на четири лапи" и вече 7 години безрезервно служи на своя стопанин и приятел Милю Карамитев. Подобна медицинска интервенция се осъществява за първи път не само в България, но и в световен мащаб.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»