Онкоболни деца чакат с месеци скъпоструващи медикаменти

deteТри центъра у нас – в София, Пловдив и Варна лекуват деца с онкохематологични заболявания. В пловдивското отделение на Университетската болница „Свети Георги“ годишно с коварната болест се диагностицират по около 50 деца. При започване на терапията част от лекарствата се реимбурсират от здравната каса. За други се чака с месеци одобрение от Фонда за лечение на деца, съобщава БНТ.
„Това са около 5-6 медикамента за лечение на злокачествени заболявания при децата, които не са регистрирани в България, но са със задължителен елемент от лечението по международни препоръки. Да речем „Онкаспар“ един флакон е над 3000 лева. Като цяло химиотерапията е изключително скъпоструващо лечение и е трудно да бъде доставено със собствени средства на болницата в рамките на клиничната пътека“, обяснява доц. Мария Спасова, началник Отделение по детска онкохематология в пловдивската  болница „Свети Георги“.
Фармацевтичните компании са решили да не ги регистрират у нас и затова се налага лекарствата да бъдат доставяни от чужбина. Пътят на медикамента до болното дете е труден и дълъг.
„Трябва да има епикриза за потвърдено злокачествено заболяване, след което се кандидатства във фонда. Изчаква се мнение на експерт, което винаги е положително, тъй като това е неотменна част от лечението. Обаче отнема време. След което болницата стартира процедура по реда на наредба 10 за нерегистрирани медикаменти, което също отнема около два-три месеца“, посочва доц. Спасова.
Време, в което трябва да се действа бързо, за да се спаси детския живот, казват лекарите. Затова се обръщат към „Българската Коледа“ с надеждата за финансова помощ. Искат онкоцентровете да бъдат снабдени с количества от скъпите медикаменти, за да могат да окажат бърза помощ на малките пациенти.
„Би било желателно всяка една от клиниките да разполага с известно депо от тези нерегистрирани медикаменти, за да може да започне навреме лечението, а вече пациентът от тук нататък да върви по индивидуалния път за доставка. Това са едни минимални количества от порядъка на около 10 флакона за всеки един медикамент колкото да можем да покрием началния период“, уточнява доц. Спасова.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»