Очаква се през 2040 г. 1 на всеки 10 души да има захарен диабет.

diabet200-дневен план за борба с диабета приеха експерти от целия свят по време на Международния диабетен форум, който се проведе на 13 и 14 декември в Берлин.

Събитието се организира от  Международната федерация по диабет, Primary Care Diabetes Europe, Световната сърдечна федерация, с подкрепата на German Diabetes Aid и фармацевтичната компания АстраЗенека.

Форумът стартира под мотото „Ранни действия в борбата с диабета” на първата Глобална среща за диабетна политика, която се проведе през ноември 2015 в Барселона, Испания. Тази година в него се включиха участници от 38 държави, начело с водещи клинични експерти в областта на диабета, както и представители на пациентски организации, власти и политически лидери, съобщава vevesti.bg

„Това,  което различава „Early Action” от другите кампании е фокусът върху реални действия, целящи създаване на конкретни ползи за хората с диабет в различните държави. На всеки 6 секунди някой в света умира от диабет. Този отрезвителен факт показва, че е крайно време политиците да предприемат действия сега и широк кръг от всички заинтересовани страни да се обединят и насърчат необходимите реформи“, коментира президентът на Международната федерация по диабет д-р Шаукат Садикот.

В момента диабет тип 2 засяга близо половин милион души в България. Неадекватният му контрол може да увеличи риска от сърдечносъдови заболявания, слепота, бъбречна недостатъчност, ампутация и преждевременна смърт.

Берлинската декларация е убедителен повод за създаване на здравна политика в цял свят, която дава приоритет на ранни действия в борбата срещу диабета, заяви проф. Дейвид Ууд, президент на Световната сърдечна федерация. Тя също представя примери за добри практики, които показват какво трябва да се направи, за да се постигне осезаем напредък в превенцията, диагностиката, контрола и лечението на диабет.

Важно е да се разберат предизвикателствата, пред които сме изправни, във връзка с преодоляването на световната здравна заплаха от диабет, но още по-важно е да се идентифицират постижимите решения на проблема, каза проф. Йохан Венс, председател на Primary Care Diabetes Europe.

За диабет тип 2

В цял свят политиците признават, че хората са в „хватката” на диабет тип 2. Това има опустошителен ефект върху живота и икономиката. Но въпреки това признание, че са необходими национални стратегии, не се прави достатъчно, за да се спре вълната от тази здравна катастрофа чрез прилагане на ефективни политики.

В световен мащаб 1 на 11 възрастни в момента страда от диабет, което струва на здравната система 12% от общите им разходи. До 2040 година броят на хората, живеещи с диабет в световен мащаб, се очаква да нарасне с 227 милиона, съставляващи 10,4% от населението на света и увеличаване на разходите на здравната система до 129 милиарда долара

По направена оценка загубите на БВП в световен мащаб от 2011 до 2030 година, включвайки преките и непреките разходи за диабет се очаква да възлезе на 1,7 трилиона долара.

Броят на хората, живеещи в състояние на преддиабет, високорисково състояние за развитие на диабет, се увеличава. До 2040 се очаква над 480 милиона души да живеят в състояние на преддиабет в световен мащаб – увеличение от над 50% в сравнение с нивата през 2015 година.

Над 90% от случаите са на диабет тип 2, много от които са предотвратими.

Почти половината от хората с диабет не знаят, че страдат от това.

До момента, в който пациентите с диабет тип 2 са диагностицирани, половината от тях вече са развили поне едно усложнение.

Лошо контролираният диабет може да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания, слепота, бъбречна недостатъчност, ампутации и преждевременна смърт. През 2015 година 5 милиона смъртни случая се дължат на диабет. Смята се, че до 70% от всички ампутации на долните крайници се дължат на диабета.

На всеки 6 секунди един човек умира заради диабет в света.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»