Здравеопазването във вестниците на 23 декември

pechat24 часа - Медици заплашвани с уволнение заради среща с кмет
Служителите от военния санаториум "Св. Георги" в Поморие са били заплашвани с уволнение от главния лекар д-р Цветанова, ако отидат на среща с кмета на Поморие Иван Алексиев. Той ги покани снощи в общината да обсъдят положението в болницата за рехабилитация, след като преди това поиска да се види с тях в болницата, но го върнали с обяснението, че трябва да искат разрешение от министър Ненчев.


Отправената заплаха към персонала била, че който приеме поканата му, няма да му бъде подновен трудовия договор, съобщиха от кметството. Д-р Цветанова не бе открита за коментар.
До напрежението между санаториума и общината се стигна след решението на МС да го прехвърли в активите на велинградската фирма "Вита" ЕООД по предложение на военното министерство. Тогава последва реакция от общинския съвет до правителството да отмени решението си, а кметът натопи Ненчев в писмо до премиера Бойко Борисов. Основното му възражение е, че с прехвърлянето на санаториума във "Вита" ЕООД се нарушава волята на дарителя.
Труд - НЕМИЛИ-НЕЗДРАВИ в Европа, защото касата не плаща
Здравни заведения в Европа вече отказват оферти за лечение на наши пациенти по договорка с Националната здравноосигурителна каса. Причината е, че финансовата ни институция дължи над 200 млн. лв. на чужди фондове и лечебници, като дълговете продължават да се увеличават. Част от борчовете са още от 2014 г., а има и по-стари.
В началото на следващата година от българска страна ще започнат преговори с германските фондове по проблема. Най-много нашенци се лекуват в Германия, Франция и Италия.
Труд - 43-годишен мъж стана донор на трима
43-годишен мъж стана донор на трима души. Мъжът е починал в столичната УМБАЛ "Св. Анна" от мозъчна аневризма. След като близките му решили органите да се дарят, ще се помогне на трима тежко болни пациенти.
24 часа - Грипът "Хонгконг: обръща в пневмония
Грипната епидемия е в подем, до 2 седмици се очаква пикът на сегашната вълна, съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Увеличението на заболеваемостта започна внезапно и расте бързо, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести, където правят статистиката за страната и доказват инфекциозните причинители.
През последната седмица общата заболеваемост за страната надхвърля 140 на 10 хиляди души
В някои райони е в епидемичните стойности от 200 на 10 хил. С най-много отчетени болни от грип и остри дихателни инфекции е Хасково -233 на 10 00 души, следват Ст. Загора - 198, Перник - 187, София - 164, и др. Водещият причинител е грипният вирус A (H3N2), който присъства в тазгодишните ваксини с щама "Хонконг". За 7 дни е изолиран в 11 проби от общо изследвани 35.
Същият вирус е водещ и в грипната епидемия в Европа. По-интензивните пътувания по празниците ще ускорят разпространението на грипните и другите респираторни вируси, напомнят експерти. Добре е хората, които усещат неразположение със студени тръпки, кихане и кашляне, да носят маски на устата, когато пътуват или са сред другите.
Освен грип у нас се разпространяват и аденовируси -има 6 положителни проби, парагрипни вируси - 4 проби, и респираторно-синцитиален вирус - доказан в 2 проби. Материалите за изследване се изпращат от пациенти в болници.
24 часа - Животът се удължи с 20 г. средно по света, у нас - с 5 г.
Глобалната тенденция е към постепенно покачване на средната продължителност на живота, като за 163 държави в периода 1960-2015 г. средната стойност се е повишила от 53,3 години на 71 г. (тези стойности са с няколко месеца по-различни от публикуваните от СЗО, тъй като тя включва няколко десетки повече държави). В нито една от тях не се наблюдава спад на средната продължителност, но разликите в темповете на ръст са значителни.
През 1960 г. има ясни разлики между отделните групи държави и поточно между отделните континенти. Докато в Европа и Северна Америка средните стойности гравитират между 68-70 години, то в Африка, Близкия изток и Източна Азия повечето държави имат средна продължителност на живота от едва 45-50 години. С най-ниска продължителност на живота са държавите от Централна Африка, при някои от които тази стойност достига дори 30 години.
Данните за 2015 г. обаче демонстрират значителното "догонване", случило се в страните от втората група през по-следните шест десетилетия. Докато в Западна Европа и Северна Америка продължителността на живота се е увеличила с 5-10 години през този период, то Източна Азия е настигнала западните държави, а в повечето африкански държави ръстът е с по 15-20 години.
Една от особеностите на данните за продължителността на живота е значителната разлика между мъжете и жените. Няма държави, в които мъжете да живеят средно по-дълго от жените, като разликата в повечето случаи е от порядъка на 3-5 години.
Има и случаи като Беларус, Литва и Русия, където разликата е значително по-голяма, съответно 11,5,11 и 11,6 години. Като цяло държавите с най-голяма разлика в средната продължителност на живота по пол са разположени в Източна Европа и бившия СССР. Най-малката разлика между половете пък се наблюдава в Мали (0,1 година), Нигер (1,9 години), Буркина Фасо (1,4 години).
Следвайки тенденция, характерна за цяла Източна Европа, в България в периода 1960-2015 г. се наблюдава умерен, но постоянен ръст на средната продължителност на живота. Първият период на подем е между 1960-70 г., когато продължителността на живота достига 71 години и остава на тези си равнища до началото на демократичните промени.
Тогава започва период на спад, достигнал своята най-ниска точка през 1997 г. (70,4 години). Оттам насетне се наблюдава по-бърз ръст до днес, когато продължителността на живота в България достига 75 години. Вероятно е тенденциите в този показател да са обвързани най-тясно с икономическото развитие на страната, тъй като увеличаване се наблюдава най-вече в периодите на бурен икономически растеж.
Телеграф - Класната звъни вкъщи за всяко медицинско
Класният ръководител на детето е длъжен да се обади на родителите всеки път, когато то е представило медицинска бележка за извиняване на отсъствията си.
Това стана ясно от отчета на просветния министър в оставка Меглена Кунева за свършеното през годината. Като едно от свършените неща през мандата тя отчете затегнатия режим, при който децата не могат да си купуват медицински бележки безконтролно.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»