Животоспасяваща апаратура събира прах в болница

angiografЖивотоспасяваща апаратура за над един милион лева събира прах в болницата в Русe, а данъкоплатците плащат ежемесечно по 5000 лева за поддържането й. Парадоксът – министерството харчи пари за ангиограф, здравната каса блокира използването му. В същото време десетки пациенти с тежки сърдечни проблеми са принудени да пътуват стотици километри в търсене на помощ, разказва NOVA.
В края на миналата година болницата в Русе получава като дарение от здравното министерство нов, модерен ангиограф, купен с европейски пари.
За два месеца, ръководството на лечебното заведение оборудва помещения, назначава и обучава персонал. И когато новата апаратура трябва да започне работа, от болницата получават отказ за сключване на договор със Здравната каса. Формално – защото документите са подадени след 31 декември, въпреки че законът дава възможност, а практиката показва, че има и изключения.
От болницата започват да пишат жалби до всички институции.
Междувременно лекарите са освободени, защото апаратурата не може да работи, а те ще загубят квалификацията си.
Аргументът за отказ на Здравната каса е, че в Русе има две частни клиники, извършващи тази дейност.
В същото време евентуален договор на болницата с касата означава, че частната клиника, която се намира на нейна територия трябва да спре работа, защото представлява конкуренция.
Междувременно гаранцията на ангиографа тече. Болницата може да го използва, но за своя сметка. Процедура, при която, ако дарената апаратура работеше, можеше да спести на хората в Русе риска и разходите от пътуване до Варна или София. От Здравната каса потвърдиха аргументите си за отказ.
Болницата в Русе печели дело и в административния съд, но от здравната каса обжалват. Дарената скъпа апаратура може и да заработи, но само ако за 2017-та от касата сключат договор с русенската болница.

Източник: Nova

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»