Здравеопазването във вестниците на 27 декември

544c7ba2a4807bcb094e936d4d5f2f5dТруд - Грипът "Хонконг" подрани, тръшка масово
Нов тежък грипен щам ни разболява масово. A(H3N2) - "Хонконг" върлува из цялата страна и оставя на легло болните поне за 3-4 дни, съобщиха епидемиолози пред "Труд".
Нивата на заболеваемост са изключително високи в няколко области на страната, което обикновено започва едва в края на януари,

обясни главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.
Според експертите в момента A(H3N2) - "Хонконг" е набрал мощ и се намира в своя пик, откакто е открит за първи път през 2014 г. Именно той преобладава у нас, като броят на болните расте значително през третата седмица на декември и се очаква тенденцията да продължи.
"А - "Хонконг" е по-скоро по-тежък вирус. Засяга възрастни и стари хора. Изследванията показват, че други вируси засега не са се появили, но не изключваме възможността за това по-нататък", обясни националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова пред .Труд" и уточни, че обявяването на епидемия трудно може да се прогнозира.
По думите й данните на информационната система сочат, че през 50-ата седмица на годината - между 12 и 18 декември, болните от остри респираторни инфекции и грип в страната нарастват и са били много -141 души на 10 000.
Отначало като че ли лекарите са били заблудени, че грипът се бави, защото и в европейските страни не е имало нищо, и у нас е нямало никакви изолирани грипни вируси. През последната работна седмица обаче Балчик обяви грипна ваканция, а заболеваемостта в Хасковско, Пловдивско и Габровско остава изключително висока, такава е в София, посочи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Пред Би Ти Ви той обясни, че болестта има остро начало с температура, главоболие, болки и обща отпадналост.
"Хората остават на легло по 3-4 дни", посочи той и допълни, че препоръката на лекарите е да не се опитваме да караме болестта на крак. Ден преди да се разболеем, вече предаваме вируса и в стая с други 9 души ще заразим поне трима от тях.
Затова препоръката е при първи симптоми да си останем вкъщи поне 3 дни. Така грипът минава по-бързо и намалява рискът от усложнения. Добър жест е и към околните, обясниха експертите. По думите им на пазара има 2 противогрипни препарата, които са много ефективни, ако приемът им бъде започнат в първите 48 часа, затова с антибиотиците не бива да се бърза.
Земя - "Пирогов" отчете рекорден брой инфаркти по празниците
Рекорден брой инфаркти през празничните почивни дни отчетоха от "Пирогов". От 24 до 26 декември са приети 9 души, обяви на брифинг д-р Иван Мартинов, шеф на отделението по инвазивна кардиология. Шест от тях са мъже, а три жени. Те са в добро състояние и лекарите се надяват скоро да ги изпишат. Стана ясно, че пациентите са на възраст между 32 и 76 години. Според д-р Мартинов вече има подмладяване на засегнатите и не е необичайна ниската граница на възрастта. 6 от случаите са от 24 декември, като пациентите са постъпили един след друг. Спрямо празничните дни от предходни години се отчита рекорд, тъй като обикновено има 5-6 случая на инфаркт. В непразнични дни в "Пирогов" има по 1-2 случая. Лекарите съветват да не се подценяват оплаквания като гръдна болка. Сред причините, които провокират инфаркта, бяха посочени също преяждането и прекаляването с алкохол, както и рязкото излизане от топло на студено. Няма случаи на пациенти, постъпили в травматологията заради инциденти с пиротехника. Все пак предвид предстоящата новогодишна нощ лекарите съветват да не се използват пиротехнически материали. Общо за празничните дни през "Пирогов" са преминали около 1400 пациенти. Малко над 200 от тях са приети. Те с"а настанени основно в травматологията и хирургията. Разяснени бяха и някои от случаите. Например има жена, която при почистване е смесила кислол и белина, вдишала е от сместа и е получила бронхоспазъм. Има сериозни случаи на хора, получили алергични реакции след консумация на месо и ядки. Постъпили са и няколко клошари вследствие на употреба на алкохол. В токсикологията има и един непълнолетен. Лекарите се борят и за спасяване на крайниците на човек, който е паднал във вода. Заради студа те са измръзнали.
Труд - Лекари над 80-те работят в Търновско
84-годишният хирург проф.д-р Александър Гюровски оперира в общинската болница в Павликени. На същите години е и д-р Жана Ваврек, която работи в областната болница във Велико Търново и е ръководила клиничната лаборатория. Общо 55 са медиците на пределна възраст - над 70 г, които все още практикуват в здравните заведения във Великотърновска област.
Труд - Преяждането по празниците разболява
Преяждането по празниците вреди на целия организъм и крие редица рискове за здравето, предупреждават диетолозите. Свръхконсумацията на различни видове храни е особено опасна за хора, които са спазвали поста през последните 40 дни.
"Прекомерното ядене на тежки храни, които дълго време са отсъствали от менюто, е истински стрес за организма", обясни пред "Труд" специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова. "Приемът на комбинация от различни по вид храни натоварва цялата храносмилателна система - стомаха, червата, панкреаса, жлъчката и черния дроб. Това е така, тъй като за всеки вид храна, която приемаме, тялото ни произвежда различен ензим, който да я разгради", посочи Байкова.
Тя предупреди, че е реална опасността да се отключат болезнени възпаления и дори гастрити или язви. Освен това комбинацията на големи количества разнообразни храни и алкохол може да наруши правилната функция на всички органи в тялото.
"Дори традиционната баница или сладки съдържат мляко, масло, яйца, захар и бяло брашно - всичко това накуп натоварва организма. Отделно консумираме тежки меса и свръхсолени туршии. Преяждането с мазни храни пък води до високо кръвно и дори хипертонични кризи, предупреди още проф. Байкова.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»