Здравеопазването във вестниците на 28 декември

pechatТруд - Москов отказа да спре обществена поръчка
Здравното министерство ще проведе частичен търг на стойност 1,33 млрд. лв. за снабдяване на болниците с лекарства за две години въпреки препоръката на премиера в оставка Бойко Борисов големите обществени поръчки да бъдат спрени.
Това става ясно от отговора на здравния министър Петър Москов до фармацевтичната индустрия, според която търгът крие сериозна опасност пациентите да останат без лекарства
24 часа - 70% от пазара на лекарства държат веригите
Осем аптеки на разстояние от 5 до 350 м -така изглежда една от най-оживените централни търговски улици в столицата - "Граф Н. Игнатиев", чиято обща дължина е 1,5 км. Пет са част от вериги аптеки, а другите три са единични.
От това печели пациентът - конкуренцията предлага голям избор на лекарства и други продукти, както и избор на цени, на които да купува.
Средният нетен марж на една аптека за месец е 10-15 хил. лв.
След изплащането на заплати, наеми и осигуровки чистата печалба за собствениците възлиза на 2-3 хил. лв. Колкото повече аптеки притежават, толкова по-големи ще са и приходите.
По данни на пазарния анализатор IMS Health около 70% от фармацевтичния пазар се правят от вериги аптеки.
4201 са регистрираните аптеки у нас по данни на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), но реално работещи са около 3600.
24 часа - Кметът на Девня дава шефа на болницата на прокурор
Бившият управител на ДКЦ и МБАЛ в Девня д-р Красимир Динков да бъде разследван, поиска кметът на общината Свилен Шитов. Общинският съвет гласува искането му единодушно на последната си за годината сесия. При управлението на д-р Динков болницата натрупала 450 000 лв. дългове.
24 часа -Лебед с птичи грип открит в Марица
Случай на птичи грип от опасния щам H5N8 е регистриран в мъртъв лебед в Гърция край България. Той бил открит по поречието на река Марица (Еврос), пише в. "Български новини". Местните власти успокояват населението, че щамът не може да се предаде от птица на човек. Гръцкото министерство на селското стопанство и храните е изпратило подробен доклад за случая до международните организации.
Монитор - Осигуриха 5,5 млн. лв. за стипендии на млади доктори
Близо 5,5 млн. лева е осигурило Министерството на здравеопазването за стипендии и плащане на таксите на млади лекари и стоматолози специализанти. Това съобщиха от ведомството. Средствата са в размер на 5 496 628 лева и са за срок до края на 2019 година.
От МЗ уточниха, че изплащането на сумите ще важи и за медици, които вече имат сключени договори за обучение на места с финансиране от друг източник.
Средствата са осигурени по проект "Специализация в здравеопазването", финансиран по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".
Стандарт - 3 града пред епидемия
Мутиралият вирус от щама AH3N2 успя да порази 3 града само по време на коледните празници. Началото на грипната епидемия вече се наблюдава в областите Пловдив, Стара Загора и Добрич, съобщи вчера главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Още преди коледните празници в тези области е регистрирана заболеваемост при 200 на 10 000 души, а пробите до момента показват наличие на грипния щам AH3N2 "Хонконг". Повишена е заболеваемостта и в Хасковско, Габровско и Видинско. в София броят на болните от грип е малко над средното за страната. До момента над една трета от пробите на заболелите показват наличие на грип, и то на очаквания класически щам "Хонконг". Ако грипът продължи да се разпространява със същата скорост, то коледната ваканция на децата може да бъде удължена, смятат личните лекари.4
Телеграф - "Токуда" с безплатни прегледи за рискови бебета
Болница "Токуда" -София, започва от януари безплатни ултразвукови изследвания за рискови новородени и недоносени бебета. Изследванията включват проверка на слуха и ехографско изследване на коремни органи. По време на кампанията ще се преглеждат деца до 1-годишна възраст, които са лекувани след раждането им в интензивен сектор. Неонатолозите на болницата ще провеждат консултациите всяка последна събота на месеца. Записването на децата става на тел. 02/403 4000.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»