Брутално! Касата оряза парите на болниците на връх Нова година

На връх Нова година, НЗОК притисна болниците да подпишат анекси към договорите си. Бюджетите за месец декември са намалени с 15% спрямо nhifпредишните месеци. Най-скандалното е, че това става на 28 декември, след като дейността вече е извършена и разходите за лечението на здравноосигурени лица са направени. Болниците не е имало как да знаят колко ще им бъде платено за да съобразят с това приема на болните през месеца.
Това е нагла кражба на пари директно от джоба от работещите лекари, сестри, санитари и друг персонал. За такова нещо, в която и да е правова държава се лежи в затвора. Не и в България. Тук кражбата от джоба на хората се нарича добро управление.
Това е третия случай в годината след месец март и месец август, при който касата реже лимити, след като периода за който се отнасят е изтекъл.
Защо и как се е стигнало до такова решение е строго пазена тайна. Никой от Надзорния съвет на НЗОК, нито от оперативното и ръководство не е сметнал за нужно да коментира. От сайта на НЗОК разбираме, че:
На 20.12.2016 година, Надзорния съвет на НЗОК се събира на извънредно заседание и приема коригирани обеми на клиничните пътеки. Какви са обемите и в каква посока са коригирани не се казва. Приет е и актуализиран годишен план и месечно разпределение на бюджета на НЗОК за 2016г.
На другия ден, 21.12.2016 се провежда ново извънредно заседание на НС на НЗОК в кабинета на заместник министър Шарков. На него е приет нов актуализиран годишен план и месечно разпределение на  бюджета на НЗОК за 2016 г. Така годишният план за месечно разпределение е променен два пъти в рамките на два последователни дни.
Нито плановете, нито конкретното разпределение по РЗОК и болници са публикувани. Много вероятно е някои от членовете на НС на НЗОК изобщо да не са ги виждали.
В решението не са посочени мотиви, обосновка и каквито и да било данни. Стенографски протоколи също липсват, за да се прецени дали изобщо темата е разисквана и кой какво мнение е имал по нея и как е гласувал.

Маркирана като лимити НЗОК

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»