Таванът на доплащането за лекарства няма да влезе в сила

drugsНа последното си заседание за тази година, Министерски съвет взе решение да отмени поправката в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, следовагтелно стъпката с таванът на доплащането за лекарства, който министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов се опита да прокара, няма

да влезе в сила, съобщи Bloomberg.

Идеята беше пациентите да не доплащат повече от 60% от стойността на най-евтиното лекарство в група медикаменти, заплащани от Здравната каса.

Влизането в сила на разпоредбата се отлага с цел извършване на допълнителен анализ и недопускане възникването на проблеми, които да рефлектират неблагоприятно върху пациентите и доставчиците на лекарствени продукти, посочва се в решението на министрите.

Анализът е показал, че голяма част от сега съществуващите лекарствени продукти на българския пазар няма да могат да отговорят на изискванията и ще бъдат изтеглени от него. Това от своя страна може да доведе до компрометиране на започналото лечение или до неговото преустановяване, пише в решението.

Отмяната на правилото е необходимо с оглед запазване на многообразието от лекарствени продукти на българския пазар, съответно широк кръг на избор на лечение от страна както на лекуващия лекар, така и на пациента. Допълнително положително въздействие ще се реализира и по отношение на запазване на основните принципи на свободна конкуренция между стопанските субекти, допълва съобщението.

Петър Москов предложи т. нар ценови коридор в края на 2015 с идеята правилото да влезе в сила тази година.

На два пъти здравното министерство отлагаше задействането му с основен мотив адаптиране на софтуера на аптеките и изчерпване на наличностите от лекарства със старите цени.

Последно разпоредбата трябваше да започне да се прилага от началото на 2017.

Срещу разпоредбите се обявиха фармацевтичните компании, които предупредиха, че мярката ще доведе до масово изтегляне на лекарства от пазара.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) също предупреди, че таванът на доплащанията ще доведе до ограничаване на конкуренцията.

Маркирана като лекарства

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»