Здравеопазването във вестниците на 29 декември

pechatТелеграф - Смятат колко реално струва лечението ни
През януари ще бъде представена методиката, която ни казва колко реално струват медицинските дейности в болниците.
Сметките ще помогнат за остойностяване на лечението ни, като различните лечебни заведения ще взимат различни пари за една и съща дейност. "В една голяма болница като ВМА или "Света Анна,, вашето състояние струва едно, в една по-малка болница струва друго. Това не е предмет на преговори”, заяви пред БНТ ресорният министър в оставка Петър Москов. По думите му според досега направените изчисления не повече от 30% от това, което плаща касата за определена клинична пътека, е реален, нужен разход. Москов заяви още, че 15 столични болници няма да работят по време на празниците. Обяснението, дадено пред РЗИ - София, и Спешна помощ, са ремонти. Лечебните заведения са информирали, че няма да извършват дейност в периода до 4 януари.
24 часа - Грипът настъпва, епидемия в Хасково, Харманли и Перник
Грипна епидемия до 4 януари догодина в Хасково и Харманли обяви шефката на РЗИ д-р Соня Димитрова. Болните там са преминали прага от 310 на 10 000 души. В Димитровград заболелите също се увеличават лавинообразно. Прекратяват се плановите операции в болниците, ограничават се профилактичните прегледи, детската и женската консултация, спират се имунизациите.
Взети са проби от заразените и са изпратени за изследване в Националния център по заразни и паразитни болести в София. До дни резултатите ще покажат дали става въпрос за грип от типа "Хонконг".
Хасково е вторият областен град след Перник, който обяви епидемия. В миньорския град такава започна във вторник.
Поликлиниките в Габрово, Пазарджик, Враца и Монтана се препълниха с пациенти и четирите града са на прага на епидемия.
Тази година за разлика от предишни грипът определено изненада всички, защото дойде месец по-рано. Симптомите са висока температура, отпадналост, болки в мускулите и кашлица.
24 часа - 20 млн. лв. за ремонти на Правителствена болница и пътища
20 млн. лв. извънредно разпредели правителството на последното си заседание тази година в сряда.
15 млн. лв. ще бъдат дадени на болница "Лозенец", известна като Правителствена, за ремонт на болнични помещения. С тези пари ще се купят и нова медицинска техника и оборудване, съобщи правителствената информационна служба.
4 млн. лв. пък бяха разпределени на 4 общини главно за ремонт на пътища. Видин ще получи 2 млн. лв. - един милион за ремонт на пътища, улици и околоблокови пространства, а един милион за ремонти на общински сгради. 500 хил. лв. бяха дадени на община Димово за обновяване на пътя Видин-Димово-Дълго поле.
По 500 хил. лв. получават и общините Кула и Ново село. Първата ще ремонтира улици, а втората ще слага улично осветление. 300 хил. лв. ще струват ремонтите на улици на община Ружинци. Тя получава и още 200 хил. лв. за обновяване на общински сгради, включително и детски градини. Всички от извънредно финансираните общини с изключение на Ново село се управляват от кметове на ГЕРБ.
520 хил. лв. бяха дадени като извънредно финансиране на Националната служба за охрана. Тази сума била нужна на НСО, за да плати обезщетения на служители, които са освободени от военна служба. Според закона за НСО гардовете на властта получават до 20 заплати обезщетение при напускане на службата или при пенсиониране.
Труд - Раковият регистър не функционира
Раковият регистър на България не функционира. Причината е прехвърлянето му от Специализираната болница по онкология в София в Националния център по обществено здраве и анализи като една от реформите на здравния министър Петър Москов. От месец обаче не са взети мерки за преместването и системата буксува.
Труд - Наградиха родители, дарили органите на децата си
Почетен знак "Златна звезда" и благодарствено писмо от Изпълнителната агенция по трансплантации получиха родителите на две починали през ноември деца, които взели решение да дарят органите им на нуждаещи се от трансплантация тежко болни българи. 8-годишното момче и 15-годишното момиче били пациенти на варненската УМБАЛ "Св. Марина". Те изпаднали в мозъчна смърт поради вродени малформации на мозъчните съдове.
С органите на момченцето били спасени петима души, а с тези момичето - четирима. Отличието на родителите връчи проф. д-р Вилиян Платиканов, регионален координатор по донорство и ръководител на клиниката по анестезиология в УМБАЛ "Св. Марина". През 2016 г. екипът му е peaлизирал успешно 7 донорски ситуации,които са дали шанс на над 20 чакащи трансплантации.
Труд - Непълнолетната Стела загуби майка си
Почина онкоболната Ивелина Драгнева, за която се грижеше непълнолетната й дъщеря Стела. 17-годишното момиче бе принудено да учи по индивидуална програма, за да може да посреща нуждите на 42-годишната си майка. Семейството живееше в сутерен във Варна само с пенсия от 267 лв., отпусната по болест на Ивелина, и детските на момичето. Бащата ги е оставил отдавна. В подкрепа на онкоболната се включиха много хора от различни краища на България.
"Здравейте, скъпи приятели, близки или непознати, които се включихте в кампанията в помощ на болната от рак Ивелина Драгнева. Тя почина и пиша това по молба на Стела - благодарност към всички добри хора за огромната финансова и морална подкрепа в тяхната трудна битка. Обявяваме по молба на момичето кампанията за прекратена", пише в съобщение, публикувано във варненски сайт.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»