Касата призна за орязаните лимити. Обаче не я е срам.

В прессъобщение от НЗОК се признава, че са били намалени лимитите на болниците през месец декември. Дирекция бюджет била изработила нови правила. v.sharkНадзорният съвет ги бил приел. Според новите правила, лимита за декември бил изчислен на базата на средно-аритметичната стойност на лимитите за месеците септември, октомври и ноември.
Според тях намалението било „само” 2,5%. Това автоматично повдига въпроса, ако е само 2,5% защо повечето болници са орязани с 15%?

Означава ли това, че на някои от тях лимита е станал по-висок, отколкото е бил през последните три месеца, че да се получи средно 2,5 %?
Пак според пресъобщението на касата се получило така, защото през месец септември отчетената дейност била с 6% по-малко. Ами да, можеха да вземат и август, тогава сигурно е била още по-малко.
На какво законово основание и защо касата приема нови правила за 2016 година на 21 декември 2016 година?
На какво законово основание и защо са взети, както се твърди средна стойност на последните три месеца и какво общо има това с месец декември?     
Вижте какво казва закона:
1. Надзорният съвет на НЗОК:
а) утвърждава за всяка районна здравноосигурителна каса годишна обща стойност на разходите за здравноосигурителни плащания, разпределена по месеци;
2. директорите на РЗОК:
а) разпределят утвърдените годишни обеми по т. 1, буква "б" и стойности по т. 1, буква "а" по месеци за съответната РЗОК;
б) закупуват от изпълнителите на болнична медицинска помощ здравни дейности от пакета по чл. 2, ал. 1 от Закона за здравното осигуряване в рамките на обемите и стойностите по буква "а".
Къде тук видяха НС на НЗОК и дирекция бюджет средна стойност за септември, октомври и ноември?
Членовете на Надзорния съвет на НЗОК чели ли са изобщо закона или гласуват всичко, което им подхвърлят? Не ги ли е поне малко срам?

Маркирана като болници лимити НЗОК

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»