Български студенти направиха пробив в генното инженерство

bavnohodkaБългарски студенти направиха пробив в генното инженерство и представиха свой проект по синтетична биология, който успешно надминава умове от "Оксфорд", "Кембрич" и "Бъркли".
Борбата младежите да заминат за световното състезание по синтетична биология в Бостън започва преди 7 месеца.  „В един от най-тежките ни моменти излязохме на улицата и буквално продавахме тениски на обикновените хора”, разказва Марио Марков.


Трудностите не успяват да попречат на осемте студенти да заминат през ноември, а разработката им преборва 300 научни отбора от цял свят.
"Успяхме да копираме способността на бавноходката да оцелява в много екстремни условия, като изключително ниски и високи температури, включително радиация и липса на въздух. Пренесохме тази способност в нашата бактерия Лактобацилус Булгарикус, като по-този начин я направихме още по-издръжлива и устойчива на оцеляване", обяснява Илка Цветкова.
Студентите уточняват, че свойствата на бавноходката могат да се използват за криопроекция на човешки клетки (яйцеклетки и сперматозоиди), за да се запазят клетките за размножаване. Това ще помогне и за създаването на сухи ваксини, който ще могат да се съхраняват доста по-дълго време в температурните граници между - 50 и + 50 градуса по Целзий.
Бавноходките (Tardigrada) са микроскопични безгръбначни организми. Развиват се без проблем при много широк диапазон условия на околната среда - от Хималаите на височина от около 6 000 m до морските дълбини на около 4 000 m под морското равнище, от полярните ширини до екватора и устояват дори в открит космос. Оцеляват при радиация, UV лъчение, при пълна липса на кислород и вода.
Представители на един от около 1000-та вида бавноходки - Acutuncus antarcticus, са преживели и дали потомство след 30 годишна хибернация. При попадане на благоприятни условия те отново възвръщат жизнените си функции. Това състояние се нарича криптобиоза. Издържат за няколко минути на температура 151 °C, при -200 °C - няколко дни, като след това се връщат към нормален начин на живот. Издържат и за няколко минути при температура, равна на абсолютната нула и при налягане до 6 000 атмосфери. При опити са издържали на радиация от 5 700 грея.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»