Здравеопазването в пресата на 3 януари

Pechat

Труд - 164 млн. лв. бърза да усвои на прощаване ведомството на Москов
Ведомството на министъра в оставка Петър Москов бърза да усвои колкото може по-скоро около 164 млн. лв. (83 597 313 евро) - пари, безвъзмездно отпуснати за спешна помощ от ОП "Региони в растеж 2014-2020". В стремежа да получи сумата в най-кратки срокове министерството е упълномощило РЗИ-тата в страната да започнат паралелна подготовка на документи и договаряне на терени за спешни центрове. "С оглед на кратките срокове за подготовка и подаване на проектно предложение са изготвени пълномощни, с които да представлявате Министерството на здравеопазването". Това се посочва в писмо на ведомството от 2.12.2016 г., разпратено до РЗИ-тата, с което "Труд" разполага. С оглед координиране на действията е била проведена и работна среща между съответните директори и представители на МЗ на 15.12.2016 г.

"Никой не ни е уведомил за тези действия. До някаква степен е добре, че именно на РЗИ-тата е поверена тази задача, тъй като са представителни структури на МЗ на общинско ниво. От друга страна, при нов кабинет и министър напролет може да се очаква стопиране на процедурата." Това коментира пред вестника д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ. "Ако през настоящата година не се намерят решения на кризата в сектора, през 2018 г. спешна помощ няма да има - ние сме под санитарния минимум, техническата база да не коментираме изобщо", допълни още д-р Кателиева.

Труд - Стандартът за спешност чака ВАС
"Все още не е ясна съдбата на стандарта за спешена помощ в частта му за спешна болнична помощ и чакаме решение на 5-членен състав на Върховния административен съд". Това уточни председателят на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ д-р Десислава Кателиева. Около 170 филиала на спешната помощ у нас, които не разполагат със собствени средства, трябва да бъдат обезпечени със собствени сгради. "Условията в тях са просто окаяни, върху колегите пада мазилка", допълни тя.
Проектът за подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ у нас предвижда през пролетта на 2018 г. да бъде завършено строителството и преоборудването на всички нови Центрове за спешна медицинска помощ в страната.
Подготвителен
Инвестицията от над 83 млн. лв. ще бъде разпределена за 76 изцяло ново строителство спешни медицински центъра, 6 за дострояване на допълнителен етаж или допълнително крило, 155 за реконструкция и ремонт на вече съществуващи сгради. Подготвителният етап на проекта вече е на приключване и според министъра на здравеопазването Петър Москов през март трябва да приключат откритите процедури за фирми, които ще строят или ремонтират обектите. Предвижда се инвестицията да се раздели на 27 лота в цялата страна, което ще позволи проектът да се осъществи с максимална скорост.
Освен за строителство и ремонт голяма част от парите ще отидат за закупуване на нова модерна техника, включително и устройства за телемедицина и 400 нови линейки, снабдени с животоспасяваща апаратура.


Монитор - Болници плашат с протести заради орязани пари
Частни и общински болници плашат с протести, защото Националната здравноосигурителна каса ще им плати с близо 15% по-малко за декември. За намаляването на сумата им било съобщено на 28-и. Това стана ясно от изказване на председателя на Националното сдружение на частните болници д-р Николай Болтаджиев.
Решението на Надзорния съвет на касата за това е от 20 декември. Лечебните заведения са били информирани едва на 28-и, когато е трябвало да подпишат анексите към договорите си. Според него решението е напълно незаконно и ще се търси възможност да се обжалва. Във връзка с твърдения, че бюджетите на болниците за декември са намалени с 15% спрямо предишните месеци, трябва да се знае, че според Закона за бюджета на касата дейността, извършена от болниците през декември, се заплаща през януари със средства, заложени в Закона за бюджета на НЗОК за 2017 г., обясниха от осигурителната институция.

Ще си получат парите, не е вярно, че болниците са затворени заради липса на пари от касата, каза и членът на надзорния съвет на касата д-р Иван Кокалов.
От касата поясниха, че определените за декември месечни стойности са 2,5% по-малко спрямо утвърдените за ноември, което опровергава твърденията, че намалението на бюджетите на болниците е 15 на сто. Към 27 декември 2016 г. отчетената дейност от лечебните заведения по линия на НЗОК е с 3 милиона по-малко спрямо същия период за ноември 2015 година.
От Националното сдружението на частните болници обвиниха още, че Министерството на здравеопазването е раздало бонуси от над 10 000 лв. на инспекторите във ведомството, както и че кабинетът е гласувал 15 млн. лв. за ремонт на бившата правителствена болница.
Бонуси и допълнително материално стимулиране в такива размери не са давани, категоричен беше през "Монитор" зам.здравният министър д-р Ваньо Шарков.
Монитор - Доплащаме със 17 на сто повече за лекарства
Доплащаме със 17% повече за лекарства през 2014-а в сравнение с 2010 година, като тогава средният разход за медикаменти на човек в България е бил между 145 и 150 лв. годишно, след четири години той вече е бил над 170 лв. Това показват данните от секторен анализ на Комисията за защита на конкуренцията, които тя обяви вчера. Според КЗК причината е в липсата на регулация на т. нар. паралелен износ, при който лекарствени продукти, внесени по ниски референтни цени, се препродават на държави, където те са по-скъпи.
Експерти от фармацевтичния бизнес смятат, че peфeрентното ценообразуване не само намалява цените на лекарствата от Позитивния лекарствен списък, но е и косвена причина за оттеглянето от нашия пазар на големи производителите. Търговците на едро на български медикаменти пък нямали стимули да зареждат у нас и затова се преориентирали към реекспорта.
От КЗК смятат, че трябва да се преструктурират надценките на едро и на дребно. Комисията отчита като проблем и неравномерното лекарствено снабдяване в малките селища. В същото време се отчита, че нашата страна е водеща по брой аптеки в Европейския съюз.
От първия ден на 2017-а:
Стандарт - По-големи помощи за децата с увреждания
Още от първия ден на новата година помощите за деца с увреждания скачат. Причината е, че в сила влизат направените от парламента промени в Закона за интеграция на хората с увреждания и в Закона за семейните помощи за деца. Месечната помощ от страна на държавата за семействата, които отглеждат дете с трайни увреждания, вече няма да е точно фиксирана, а ще зависи от степента на увреждането или степента на намалената работоспособност. До сега месечната добавка бе 240 лева. Месечните помощи по закона за семейните помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане от родители (осиновители) през новата година е между 930 и 350 лв.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»