С пръстови отпечатъци при личния лекар и в аптеката

fingerprinTНационалната здравноосигурителна каса и Министерството на здравеопазването подготвят експерименталното въвеждане на пръстови отпечатъци и за достъп до личните лекари и аптеките.

След като ВАС  отмени пръстовите отпечатъци на първа инстанция, а  решението бе обжалвано от МЗ, НЗОК и МС, сега предстои да въведат отпечатъците и в кабинетите на общопрактикуващи лекари, специалисти и аптеки.

Здравното министерството продължава даподдържа тезата си, че след въвеждането на пръстовите отпечатъци болниците харчат по-малко, а здравната каса от своя страна твърди, че ще разполага с достатъчно компютърни сървъри, така че системата да работи бързо и да не блокира.

Според експерти обаче отпечатъците не могат да се въведат в извънболничната помощ, защото системата на Здравната каса ще блокира, тъй като не е подготвена да издържи освен болниците и личните лекари, зъболекарите и специалистите. Ако системата се въведе при всички общопрактикуващи лекари, ще се стигне до огромен хаос и блокиране на работата, смятат експерти.

Системата тръгна доста трудно и в болниците. В момента тя все още създава големи затруднения заради загубата на време за чекиране.

Маркирана като пръстови отпечатъци

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»