Над 8 лв. може да струва проверката на болничния в НОИ

telephoneПроверка на болничния в НОИ може да Ви струва около 8 лв, установи проверка на „Монитор“. В сезона на честите заболявания много хора звънят на единния номер на осигурителния институт в опит да разберат кога ще им бъде изплатен болничен или майчинство. Макар номер 0700 да е посочен като национален телефон „на цената на един градски разговор“, всъщност това е уловка, обясниха експерти.


Средно 8 лв. струва консултация на потребителския телефон на Националния осигурителен институт (НОИ) от мобилен телефон. Проверка на „Монитор“ показва, че чакането за свободен оператор и предоставянето на информация отнема средно по 25 минути. 2/3 от времето потребители просто чакат да се свържат с някой от консултантите в Контактния център на института.

Разговорите на телефони, започващи с 0700 от мобилни оператори се таксуват между 0,23 лв и 0,32 лв на минута. Ако потребителите звънят от стационарен телефон, обаждането е на цената на един градски разговор.
От НОИ отказват коментар пред „Монитор“ за оперирането с телефон 0700 14 802. Номер 0700 се използва и от НАП, както и няколко други важни държавни институции за подаване на сигнали или извършване на справка. Телефонните номера от типа "0700 1Х ХХХ" представляват универсален код за цялата страна, който се използва за обаждания и справки към банки, телекомуникационни оператори, предприятия, към различни институции, фирми. Към него са включени и компаниите за битови услуги - електроразпределителни дружества, ВиК, както и застрахователи.
Малцина обаче са наясно каква е тарифата, по която се плаща за разговор към този телефон с универсален код. Мнозина са убедени, че е безплатен или на минимална стойност. Според Комисията за регулиране на съобщенията услугата е без допълнително таксуване за позвъняващия. Справки "на цената на един градски разговор" обаче означава да позвъните от стационарен номер на даден телеком към стационарен номер на същия телеком. Позвъняването от мобилен апарат обаче винаги излиза по-скъпо и се покрива изцяло от човека, който звъни. Важна "подробност" е, че 0700 е специален номер и не попада в никакви абонаментни пакети с включени минути за разговори, независимо към кой телеком е клиентът и дори да има включени минутки за фиксирани мрежи. Обаждането към номер, започващ с 0700, винаги се таксува и товари сметката ви - като цената зависи от това какъв е абонаментният ви план към телекома. Ако четете внимателно, всички български телефонни оператори предупреждават - включените безплатни минути не могат да се ползват за разговори към номера с добавена стойност, международни дестинации, универсални номера (като 0700) или в роуминг.
Към номера 0700, се таксуват на цената на регионален телефонен разговор, а абонатите (потребителите) на услугата заплащат разликата (само при национален разговор) до пълната стойност на проведения разговор, в зависимост от продължителността. За клиента на услугата „Универсален номер – 0700" разговорите пък се тарифират, като всяка първа започната минута се таксува като цяла, а всяка следваща минута след първата (в рамките на един разговор) се отчита на интервали от 20 секунди. Когато към услугата "Универсален номер - 0700" е проведен междуселищен разговор, клиентът на услугата заплаща 0.030 лв./мин. без ДДС. Всички други разговори се заплащат само от краен потребител.

Източник: www.monitor.bg

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»