Нова обществена поръчка за лекарства въпреки забраната

medicinesВъпреки забраната от страна на премиера в оставка Бойко Борисов за спиране на крупните обществени поръчки, на 29 декември 2016 г. ведомството на здравния министър в оставка Петър Москов е обявило обществена поръчка за доставка на лекарства за лечение на пациенти със СПИН, туберкулоза, психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на опиоиди, синдром на зависимост.  Стойността на поръчката възлиза на 25 358 825.39 лв. с ДДС.


 
Доставката на лекарствените продукти вероятно ще се извърши преди 22 януари 2017 г., когато се очаква новоизбраният президент Румен Радев да започне процедурата по назначаване на служебно правителство, разпускане на 43-ото Народно събрание и насрочване на дата за извънредни парламентарни избори.


Другият търг е за 2 481 891,63 лв. с ДДС и е за покупка на радиоактивни лекарствени продукти, радиофармацевтици, радионуклидни генератори, китове и радионуклидни прекурсори за 2017 г.
 
Здравният министър ще проведе частичния търг за снабдяване на болниците с лекарства за две години напред на внушителната сума от 1.33 млрд. лв. В края на миналата година, фармацевтичната индустрия поиска спиране на обществената поръчка. Бизнесът настоя условията да станат прозрачни. В отговор Министерство на здравеопазването каза, че то не е създало критерии, а самите болници са ги избрали, припомни "Епицентър". "Всяко лечебно заведение е имало възможност в рамките на 14 дни да заяви всички лекарства, от които има нужда", се посочва в писмото. От ведомството допълват, че нямат възможност да променят подадените заявки и по този начин няма да им бъдат налагани административни и бюрократични критерии, които да затруднят лечението на пациентите.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»