Здравеопазването във вестниците на 04 януари

544c7ba2a4807bcb094e936d4d5f2f5dТруд - Грипът бързо превзема България

Грипът се разпространява във все повече области на България. Епидемии бяха обявени и в Стара Загора, Русе и Монтана. До края на януари заразата ще обхване цялата страна, прогнозира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Заради агресивността на болестта д-р Кунчев препоръча ваканцията на учениците да се удължи до 9 януари и това се предвижда във все повече области. Официално почивните дни за децата са до днес, 4 януари, а на 5-и те трябва да са в класните стаи. Пети и шести януари, (четвъртък и петък) обаче, ще бъдат неучебни за малчуганите в Пловдив, Бургас, Перник, Варна, Добрич, Карлово, Хасково, Харманли, Суворово, Габрово, Севлиево, Трявна, Рудозем, Дряново, съобщиха от съответните общини. В Стара Загора, Монтана и Русе, където вчера бяха обявени грипни епидемии, също е препоръчано на местните кметове ваканцията да се удължи с два дни, съобщиха от съответните регионални здравни инспекции. В Стара Загора през последната седмица се наблюдава интензивен епидемичен процес от остри респираторни заболявания (371 болни на 10 000 население). В Монтана случаите са 433 на 10 000 души. В Русе съотношението е 228,43 на 10 000. Все още не е отменена епидемията в Пловдив, Хасково, Габрово и Перник и се очаква такава да има и в Пазарджик и Благоевград, прогнозира д-р Ангел Кунчев.

Труд - Кампания помага за диагностика на рак на гърдата

Кампания в помощ на ранното диагностициране на рака на гърдата провежда Центърът за защита правата в здравеопазването. В България ракът на гърдата е най-често срещаното злокачествено заболяване при жените. Ежегодно у нас се регистрират почти 4000 нови случая. Починалите вследствие на тази диагноза са над 1500 души годишно. Една от всеки осем жени ще развие рак на гърдата през живота си. Вероятността за смърт от болестта е 1 на 33, коментират от институцията. Те обясняват, че болестта се лекува, но ако се открие рано. Въпреки че НЗОК плаща профилактичните прегледи за рак на гърдата, тези грижи са практически недостъпни за жените от малките населени места, защото често хората от провинцията нямат средства за лечение и транспорт до големите градове. Организаторите на кампанията призовават за такива случаи да се помогне с SMS от 1 лв. с текст DMS SKRINING на номер 17 777.

24 часа - Унищожават 120 хил. патици в Пловдивско

Унищожават 120 хил. патици в Пловдивско заради птичи грип. Досега са умъртвени 33 000. Засегнати са големи ферми и малки стопанства. Болестта пламна след Коледа и вече е разпространена в 10 села на 6 общини в региона. Последните положителни проби са от Старо Железаре, Ръжево Конаре и Първомай.

Дума - Въвеждането на пръстовия отпечатък е незаконно

Въвеждането на пръстов автентификатор в първичната помощ е незаконно, защото противоречи на директива 680/2016 на Европeйския парламент, категорични са членовете на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари. Това става ясно от декларация на УС на ДСОПЛ. Според медиците не е ясно как ще се взимат отпечатъци на болните на легло в домашни условия и децата до 18 г. Както е известно, за т.г. е предвидено приемът при лекар и изписването на лекарства по каса също да става с пръстов отпечатък. В момента системата е въведена пилотно в 15 лекарски практики. Въвеждането на системата ще затрудни достъпа на пациенти до лекарска помощ, категоричен е д-р Георги Миндов, председател на УС на Дружеството на софийските лични лекари. За ДУМА той обясни, че личните лекари намаляват от около 4700 преди 2 години на около 4300 в момента, поради което практиките се окрупняват и пациентските листи стават все по-дълги. Д-р Миндов припомни, че апаратът за т.нар. пръстов отпечатък е чувствителен към температура, пулсация на пръста, както и целостта на кожата и др. параметри. Затова на възрастни и болни хора с нарушено кръвообращение и лошо оросяване на крайниците, както и на хора, които работят с химикали и др., често практически е невъзможно да се снема отпечатък. Това ще забави работата на лекарите и със сигурност ще доведе до листи на чакащите. "Ако една болница разполага с цял ден да опитва да снеме отпечатък на един пациент, ние разполагаме с минути за преглед и изписване на терапия на един пациент", казва д-р Миндов. Според него и колегите му, когато бъде въведена системата навсякъде и тя се ползва от около 9 хил. лични лекари и специалисти, освен от болниците, аптеките и лабораториите, към сървъра ще има 2 до 3 хил. сигнала на час, което ще забави основната работа на лекарите - да преглеждат пациентите си. В момента често поемаме спешни пациенти, но с новата система няма да можем и те трябва или да натоварват спешното, или да бъдат приемани в болница, което ще натовари болничната помощ, прогнозират софийските лични лекари. Те са убедени, че това носи риск за здравето на пациентите. Въвеждането на системата няма да съкрати времето, необходимо за административно обслужване на пациентите дори при евентуалното отпадане на задължителната продължителност на профилактичния и диспансерния преглед, твърдят от дружеството. Столичните лични лекари настояват да спре въвеждането на тази система в доболничната помощ, а да бъде въведена електронната здравна карта.

Дума - БЕЗ ЕФЕКТ Е СЛИВАНЕТО НА СПЕШНОТО В СОФИЯ И ОБЛАСТТА СПОРЕД СПЕЦИАЛИСТ

Няма положителни резултати от сливането на Спешна помощ в София и София област, коментира д-р Десислава Кателиева, председател на Асоциацията на работещите в Спешна медицинска помощ. "Ако си спомняте, преди година и половина беше обещано, че след това сливане Спешната помощ в София и в областта ще стане по-своевременна, ще се увеличи броят на екипите, хората няма да чакат толкова дълго време. В действителност подобни тенденции няма. Нито се увеличиха филиалите с обещаните 5, напротив, екипите намаляха", обобщава д-р Кателиева. По думите й част от работещите в Спешна помощ в София град и София област са напуснали. "Ако преди година и половина ЦСМП-София беше обявило само 80 свободни лекарски места, преди няколко месеца обяви 108. Т.е. кадровият дефицит не се реши по никакъв начин", обясни спешната лекарка.

Телеграф - 40 000 нашенци се лекуват в чужбина

Над 40 000 българи всяка година търсят лечение в чужбина и избират болници в ЕС. В много от случаите не става дума за сложни операции или процедури, които са непосилни за родните медици, а за съвсем съзнателен избор на пациента. Това показват данните на здравната каса, която задлъжня към чужди клиники и фондове с над 200 млн. лева. От октомври 2014 г. пациентите могат да се лекуват в страни от Европейския съюз без предварително одобрение от НЗОК, като впоследствие тя е длъжна да им възстанови разхода до размера, който покрива у нас, пише skener. news. Най-много нашенци избират за тази цел Германия. В челната тройка са още Австрия и Испания. Белгия, Франция и Италия също са сред най-предпочитаните дестинации в ЕС за здравен туризъм. Най-често финансиране от касата за "лечение в чужбина се търси за сложните хирургични и ортопедични операции, очни интервенции, както и за химио- и лъчетерапия.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»