Пръстовият идентификатор е довел до увеличение на разходите

prstotpИкономията от въвеждането на пръстовия идентификатор е далече от шумно обявените от здравно министерство 15 млн. лв. за половин месец. Според сметките на здравната каса тя възлиза на 10%, според проверка на clinica.bg на плюс 2 млн. лв. само за един месец.
„На около 10% възлиза намалението на разходите за болнична помощ през ноември и декември 2016 г. То се дължи на комплексните

мерки, предприети в тази насока от страна на МЗ и НЗОК, част от които е и електронната автентификация", съобщават от здравната каса. От там обаче не обясняват  от какво се смятат десетте процента намаление – дали от разходите за болниците от предишния месец или от същия период за предходната година. И в двата случая сметките не излизат.
Разходите на фонда за болниците през ноември 2016 г. са 137 млн. лв. През миналата година сумата, която е изплатена на клиниките за ноември е 135 млн. лв. За октовмри тази година пък сумата е 126 млн. лв. И в двата случая цифрите са по-ниски от тези за ноември 2016 г. Така излзиа, че въвеждането на пръстовия идентификатор е довел до увеличение на разходите съответно с 2 или 11 млн. лв. за месец.
Аналогична е ситуацията и за декември 2016. Според очакванията на касата разходите за клиниките през този месец ще са по-ниски с 2.5% в сравнение с ноември 2016 г. През по-миналата година пък на болниците са били изплатени 132 млн. лв. И в двата случая нямаме намаление на средствата с 10%.
Не е ясна каква ще е съдбата на пръстовия отпечатък и дали той ще продължи да работи. Това ще зависи от окончателното решение на ВАС.  За електронната система касата плати над 400 хил. лв., а болниците си купиха четци за милиони.

Източник: clinica.bg

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»