Здравеопазването във вестниците на 05 януари

544c7ba2a4807bcb094e936d4d5f2f5dТруд - Обявиха грипна ваканция в цялата страна
Заради грип коледната ваканция за учениците в цялата страна ще бъде удължена с два дни, обявиха вчера от Министерството на образованието и науката. Със заповед на вицепремиера и образователен министър в оставка Меглена Кунева 5 и 6 януари (четвъртък и петък) се обявяват за неучебни дни навсякъде в България. Децата трябва да се върнат в класните стаи в понеделник (9 януари).
Коледната ваканция започна на 24 декември, като беше предвидено учебните занятия да започнат отново на 5 януари 2017 г. Причините това да не се случи са влошената епидемиологична обстановка, нуждата за по-ефективна превенция срещу грипа и метеорологичните прогнози за сериозни снеговалежи и очакваните минусови температури в цялата страна.
Труд - Забраняват лова на пернати заради инфлуенца
Забранява се ловът и разселването на пернат дивеч в природата на територията на цялата страна. Това е посочено в заповед на министъра на земеделието и храните в оставка Десислава Танева. Мярката се въвежда заради увеличаването на огнища на птичи грип в страната. На този етап не е ясно колко време заповедта ще остане в сила. Контролът по изпълнението й е възложен на Агенцията по безопасност на храните и на Агенцията по горите. Целта е да се предпазят животът, здравето и имуществото на гражданите, съобщиха от пресцентъра на министерството.
Констатираните огнища на инфлуенца по птиците у нас вече са 26. Това стана ясно на вчерашното заседание на Националния оперативен щаб за контрол и ликвидиране на заболяването инфлуенца по птиците, съобщиха от БАБХ.
Стандарт - Ще приберат болни и бременни в болниците
Готовност за действията при кризисна ситуация има и Министерството здравеопазването. Пациентите, които са на хемодиализа, ще бъдат хоспитализирани, както и бременните, които се очаква да родят в близките дни, съобщи вчера зам. здравният министър Ваньо Шарков.
В същото време кметовете също ще помагат на хората в неравностойно положение. Те са алармирали съответните служби, които помагат на болните и самотните хора, да бъдат в готовност да доставят храна и лекарства. "Предстоят рекордни за последните 20 години студове. Очаква се в неделя температурата да падне до -30 градуса. За това призовавам всички да вземат необходимите мерки да се осигурят както с топли дрехи, така и с безаварийни маршрути в празничните дни", апелираха кметове и разпоредиха да се осигурят необходимите горива в малките населени места и да се вземат мерки против замръзване на водопроводната мрежа. Близки на хора в тежко здравословно състояние в отдалечените села пък са приканени да приберат болните си роднини в по-големите населени места, защото се очаква достъпът до малките населени места да бъде труден и ограничен.
Телеграф - Лекуваме трети зъб по каса
Три дейности при зъболекар ще се покриват от здравната каса и тази година. До септември 2016 г. всеки здравноосигурен нашенец над 18 г. имаше право на един преглед и две стоматологични дейности, платени от касата. Сега обаче обемът е увеличен. Допълнителната дентална услуга се осигурява посредством анекс към договора между НЗОК и Българския зъболекарски съюз (БЗС), който е със срок до края на март. Така през следващите три месеца ще можем да лекуваме, пломбираме или вадим три зъба вместо два.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»