Здравеопазването във вестниците на 06 януари

pechatДума - Инфлуенцата дойде по-рано и повали повече хора
Освен, че с около месец подрани грипната епидемия, тя се развива и значително по-интензивно. В последната седмица на 2016 г. средната за страната заболеваемост е 169,7 на 10 хил. души, докато през февруари 2016 г., когато бе пикът на грипа за миналия сезон, средната заболеваемост бе 158 на 10 хил. души.
През 1979 г. и след това през 1981 г. е приета конвенция за система на наименованията на грипните вируси. Според нея се използват следните компоненти: Антигенен тип (например А, В, С), гостоприемник (например свине, коне, пилета, птици и т.н., като за човешките не се дава наименование), географско разпространение (например Денвър, Тайван, и т.н.), номер на щам (например 15, 7, и т.н.), година на изолация (например 2009 г., и т.н.).
Любопитно за грипните вируси от група А (с няколко вида, означавани с буквите N и Н и цифра след тях) са виновни за големите епидемии и за пандемиите. Те заразяват птиците, някои млекопитаещи и човека. Миграцията на дивите птици е едно от обясненията както за бързата генетична промяна на тази група вируси, така и за пренасянето му на големи разстояния. Грипният вирус В е само един в групата си. От него освен хората, боледуват тюлените и моржовете. Този вирус мутира 2-3 пъти по-бавно от вирусите от група А и никога не е причинявал пандемия. Той обаче се променя често и човек не може да изгради истински дълготраен имунитет срещу него. Групата С също има един представител. Той мутира още по-бавно от вирус В и заразява хора, кучета и прасета. Понякога причинява сериозни заболявания сред тези животни, както и локални епидемии. При хората грипният вирус С се среща много по-рядко от А и В и обикновено води до леки заболявания сред децата.
Труд - Поморие не си дава Военния санаториум
Община Поморие ще обжалва решението за прехвърляне на Военния санаториум в активите на велинградска фирма. Това съобщиха от пресцентъра на кметството в морския град.
Градоначалникът Иван Алексиев уточнява, че през 1932 г. Анхиалският общински съвет дарява безвъзмездно в собственост на държавата терена за Военния санаториум - за изграждане на почивна станция на инвалидите (воините, пострадали от Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война).
Стандарт - Бум на инфаркти в студа
Студът пречи ужасно много на хората с болно сърце или заболявания на кръвоносните съдове. Затова призоваваме тези хора да не излизат навън, ако живакът падне под минус 10-15 градуса. Това заяви вчера проф. Арман Постаджиян, който е председател на Дружеството на кардиолозите в България. По думите му неблагоприятният ефект се изразява в това, че се влошават симптомите на даденото заболяване и се случва по-често да се появяват инциденти. Според професора човешкото тяло е свикнало на една зона на т.нар. температурен комфорт. Тя е между 19 и 22 градуса. Всяка рязка смяна на температурата, било то в посока надолу или нагоре, извежда организма извън тази зона на комфорт. Рязкото смъкване на температурите с около 10 градуса например води до мозъчен инсулт и миокарден инфаркт, защото периферните съдове се свиват с цел да се запази температурата в организма. От друга страна, това покачва кръвното налягане и съсирваемостта на кръвта. Всичко това увеличава риска при предразположените хора.
Монитор - Болници включват резервните генератори
Болниците са в готовност да включат резервните генератори за електричество, осигурени са и алтернативни източници на отопление заради задаващите се ниски температури, очаквания силен снеговалеж и възможно блокиране на пътищата. Това съобщи за "Монитор" директорът на Районната здравна инспекция София - град д-р Данчо Пенчев. Това са и част от изискванията към лечебните заведения, включени в плановете за защита при бедствия, поясни той.
Болниците вече са в готовност за допълнителни легла, аптечните складове са заредени с лекарства и консумативи, резервоарите на линейките и санитарните автомобили също са пълни. От вчера те вече са снабдени и с вериги.
24 часа - 75 000 птици ще бъдат унищожени
75 000 птици ще бъдат унищожени в Хасково и Димитров град, съобщиха от Областната дирекция по безопасност на храните. В сряда са открити две огнища на птичи грип - вбившия птицекомбинат в Хасково и в птицеферма в село Каснаково.ж
Дума - МЗ сигнализира ГДБОП за фалшив сайт на ведомството
МЗ изпрати сигнал до директора на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" главен комисар Ивайло Спиридонов с копие до комисар Явор Колев, началник на отдел "Компютърни престъпления" към ГДБОП, относно фалшифициране на електронната страница на министерството.
Сайтът http://livesbloggz.com/fito-balt/bg/minzdrav/ съдържа категорично невярна информация и прави внушения, които са подвеждащи за потребителите и опасни за здравето на гражданите.
МЗ напомня, че официалният сайт на институцията се намира на интернет адрес www.mh.government.bg/bg/.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»