Здравеопазването във вестниците

PresclippingДума - И пак скъпи на триците
За кой ли път сме свидетели на приложението в българското здравеопазване на поговорката "Скъпи на триците, евтини на брашното". В последните години медицинската наука заедно с фармаиндустрията създадоха биологични лекарства за лечение на ревматологични заболявания, на вирусен хепатит С и др. болести, пред които преди медицината бе безсилна. Тези лекарства дават надежда на мнозина млади хора да се "върнат в играта" и да живеят, и работят пълноценно, да пълнят държавната хазна с пари от данъците си. Само че лекарствата са скъпи и в цивилизованите държави обществените фондове плащат за тях. Българският обществен фонд (НЗОК), който окончателно бе одържавен по времето на министър Москов, дава лекарства на здравноосигурените не според медицинските показания, а по критерий "икономическа целесъобразност", т.е. най-евтиното лекарство. За пореден път!
Дали евтиното излиза евтино? Въпросът е да пестим сега и тук, а какво ще струва това на обществото ни утре - няма значение. Важното е в края на годината отчетите да показват, че сме пестили пари, а не ко
Труд - НЗОК ощети болниците с още 3 млн. лв.
Част от парите за аптеки за ноември са платени със средства, които за пореден път са били пренасочени от плащанията за медицински изделия в болничната помощ. За медикаменти са отпуснати 3 млн. лв. от дължимите около 3,3 млн. лв. на болниците. Решението е от последното извънредно заседание НЗОК от 21 декември 2016 г.
лко болни са оздравели, колко обречени ще живеят и дори ще имат принос за държавата.
Капитал Daily   - Приложение за здраве
Създателката на 2 Health App Ивета Филипов решава да направи продукт, който съдържа йога упражнения, рецепти за здравословно хранене и съвети, за да помогне на потребители, които имат здравословни проблеми или просто искат да променят своя начин на живот. Приложението е пуснато за Android и iOS през пролетта на тази година, а през декември вече попадна в класацията на британското списание Women's Health като един от топ продуктите на 2016 г.
Приложението е насочено най-вече за големите английски говорещи пазари - Великобритания, САЩ, Австралия, Сингапур, тъй като е на английски език, но вече имат потребители от цял свят, дори от места, където въобще не са очаквали да има търсене като Виетнам, Колумбия и др. "В България за съжаление потребителите все още не са склонни да плащат за мобилни приложения, а в страните, които изброих, хората купуват такива всеки ден, дори по няколко на ден. В допълнение, приложението не е на български език, така че засега оставаме като продукт, направен в България, но предназначен за чужди пазари", разказва Ивета.
Потребителите, които използват 2 Health Аpp, са от 16- до към 45-годишни, основно жени, но има повишен интерес и от мъже, сочи статистиката на стартъпа. Според Ивета това е така, защото мъжката аудитория е малко по-недоверчива към продукта, тъй като мъжете обикновено се интересуват от отслабване или бодибилдинг. А 2 Health е свързан с балансирания и здравословен живот.
24 часа - Шефът на "Сити клиник" търсен за здравен министър
Доц. д-р Иво Петров, медицински директор на "Сити клиник", е получил оферта за служебен здравен министър, твърдят запознати. Но знаейки каква е заетостта му те твърдят, че известният доктор надали ще приеме. Сред тези, които били споменавани за икономически министър, пък бил и Владимир Каролев, който в момента е съветник на Божидар Лукарски. Не се очаквало да се стигне до подобна договорка между него и екипа на Румен Радев.
Дума - ПИКЪТ НА ГРИПА ЩЕ Е СЛЕД 1-2 СЕДМИЦИ
Пикът на грипа ще е следващата или по-следващата седмица. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев. "Болните от грип най-много в Кюстендил и най-малко в Дупница. Обикновено пикът е през февруари, но тази година сигурно ще е през втората половина на януари", заяви проф. Кантарджиев. По думите му се е очаквало, че ваканцията ще намали рязко броя на болните, но това не се е случило. Имаме дори леко повишаване на броя болни, обясни професорът.
Телеграф - Линейка за бебета тръгва от вторник
Първата у нас специализирана линейка за бебета тръгва от вторник. Тя ще е на разположение на Центъра за спешна медицинска помощ в София. Модерният реанимобил с кувьоз за недоносени е дарение от AptaClub България.
Цената му е около 100 000 лева, които бяха събрани с редица благотворителни кампании, в които се включиха най-известните лица в България.
24 часа - Ортопед плаща пътни и пирони на пациенти, за да проходят
Пловдивски ортопед поема пътни и консумативи на пациенти, за да могат да продължат лечението си. Д-р Янаки Янакиев иска от болните да подписват декларации, че няма да му връщат парите. "Правя го за тяхно успокоение, за да не се чувстват задължени към мен. Не мога да покрия разноските на всички, не съм милионер филантроп. Помагам на хора, които се грижат за здравето си, но нямат възможност да дойдат до Пловдив, тъй като са отдалече", обяснява медикът, благодарение на когото са проходили десетки.
24 часа   - Пенсионер дари 4000 лв., за лечение на 4 деца
71-годишният Георги Атанасов от Вършец дари 4000 лева за лечение на 4 деца с тежки заболявания. Свързва се с родителите им чрез болницата в Монтана. Средствата спестявал с години от пенсията си. Не крие, че мечтае за печалба от тотото, която отново да дари. Жена от Поморие предложи на пенсионера безплатна стая, защото той никога не е виждал морето

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»