Болен от хепатит С заплаши с взрив районната каса в Бургас

rzokВ началото на годината , болен от Хепатит С мъж от Бургас, заплаши че ще взриви районната каса там, заради забавени протоколи за изписване на лекарствата срещу болестта. Мъжът, който отказва да разкрие самоличостта си е бил задържан за 24 часа. За неговото състояние разказва пред медиите съпругата му Виктория.
„От една година живеем в кошмар“ споделя тя. „Съпругът ми се разболя от диабет, миналата година направи бронхопневмония, наложи се дълго да лежи по болниците. След като се прибра у дома, установиха, че е заразен с вируса Хепатит С, предаващ се само по кръвен път.“ Семейството е убедено, че той се е заразил в болница, но нямат доказателства, съобщава Флагман.
От там-нататък следва и борбата с институциите за достъп до лечение на хепатит С. „Тръгнахме по законовия ред, през много клинични пътеки във Варна и Бургас“, посочва Виктория, като пояснява, че мъжът й е бил включен в списъка на чакащи за новото лечение, поето от НЗОК. „Всяка седмица звъним в Касата в София, а оттам само казват, че комисията продължава да гледа протоколите и че трябва да чакаме. Входящият номер на документите му в София е от 28 септември 2016 г. В първия работен ден след Коледа, 27 декември, отидохме в Бургаския клон, в стая 103, казаха, че още няма движение, да идем на 3 януари. Отидохме, отговорът бе: Не са пристигнали протоколите“, разказва тя. След поредното забавяне мъжът й обаче губи всякаква надежда.
„От 1 януари започна да повтаря, че не може повече да търпи“, изтъква Виктория. „На 3-ти януари отидох да видя възрастните си родители в к-с “Славейков” и се наложи да нощувам там. Последно се чухме с него за лека нощ. Сутринта видях, че ми е пуснал съобщение по телефона, че тази вечер може да умре, но ме обича и да не срамувам от него. Свекърва ми се обади, че колата му я няма пред блока. Започнахме издирване по болници и къде ли още не. Телефонът му не отговаряше. Накрая намерихме колата пред сградата на Здравната каса. Оказа се, че снощи към 3 часа е заплашвал, че ще се взриви, за да му обърнат внимание! Арестували са го и сега се ужасявам от мисълта, че ще го изкарат луд и терорист“, разказва тя. Виктория е убедена, че съпругът й има право да живее и да се лекува, както и всички останали с подобна диагноза.
„Бил е граничар, военен, отличен компютърен специалист е, истински мъж, борещ се за живот в една безправна държава. Моля, ви да ми помогнете като повдигнете въпроса за още 500 болни от Хепатит С, които чакат. Случилото се с нас не бива да остане потулено!“, категорична е Виктория. В заключение посочва, че сега мъжът й е в още по-тежко състояние, отколкото преди отчаяната си постъпка. „Искал е само да бъде чут. Отчаяни сме, обичам го, но не зная как да му помогна“, допълва Виктория.
Досега касата реимбурсираше само две терапии и лекарите сами избираха на коя да се спрат в зависимост от конкретните медицински нужди на болните. От тази година фондът заплаща и трета. Лечението обаче ще се определя по чисто икономически причини, а не по медицински.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»