Здравеопазването във вестниците на 10 януари

pechatСега - Личните лекари ще получават повече за записан пациент
Сумата, която личните лекари получават за записан пациент - т.нар. капитация, да се увеличи тази година, предлага здравната каса в проект за промени в решението на кабинета от 2016 г., с което се определят цените и обемите, които НЗОК плаща.
От касата искат общопрактикуващите да получават със 7 стотинки повече за всяко дете и възрастен над 65 години в листите си. Така капитацията за пациентите до 18 години трябва да стане 1.37 лв., а за хората над 65 години - 1.47 лв. За пациентите между 18 и 65 г. заплащането остава 1.05 лв.
НЗОК иска да увеличи и цената на диспансерните прегледи при личните лекари. Прегледът при пациентите с едно заболяване ще остане 9.50 лв., но за хората с по две заболявания ще се плаща по 11.40 лв., а с повече диагнози - по 13.30 лв. Досега джипитата получаваха по 10.50 лв. за диспансерното наблюдение на хората с две и повече болести.
Ръстът е възможен, тъй като тази година има увеличение в бюджета за първична извънболнична помощ с 20 млн. лв.
Сега - България е трета в Европа по брой аптеки
В България все още има достатъчно аптеки, все повече от тях работят със здравната каса, а веригите са на път окончателно да завземат този пазар, сочи секторен анализ на Комисията за защита на конкуренцията за периода 2010-2015 г.
България е на трето място в Европа по брой аптеки, сочат данните на асоциацията на фармацевтите в Европейския съюз за 2015 г., цитирани в анализа. У нас на 100 000 души население се падат 51 аптеки. Според агенцията по лекарствата общо аптеките у нас са 3794. Лидер в това отношение е Гърция с 84 аптеки на 100 000 души, следва Кипър с 55 аптеки на 100 000. На последните места са Дания, Холандия и Швеция със съответно 6, 11 и 14 аптеки на 100 000 човека.
Стандарт - "Рокфелер" ще е филиал на санданската болница
В момента се работи по превръщането на МБАЛ "Рокфелер"-Петрич във втори адрес на нашата МБАЛ "Свети Врач" и неин филиал. Това разкри кметът на община Сандански - Кирил Котев. На практика петричката лечебница минава под шапката на санданското здравно заведение, което се ръководи от д-р Илия Тонев. "Болницата в Петрич трябва да се закрие като юридическо лице, но това е работа на местния парламент в другата община.
Целта ни е създаване на едно търговско дружество, собственост на двете общини. Правната форма, разпределението на дяловете, начинът на управление също са предмет на решение на общинските съветници. Процедурата следва да бъде извършена до 30 септември тази година", каза още градоначалникът на Сандански. Община Петрич реши преди време да търси обединение на местната МБАЛ "Рокфелер"с МБАЛ "Свети Врач" в Сандански. Целта е петричката болница да бъде спасена от запор на сметките и практически фалит предвид тежкото й финансово състояние и милиони дългове.
Дума - За 11 месеца касата платила над 83,6 млн. лв. повече на болниците
От началото на 2016 г. до ноември НЗОК е платила на болниците 1 475 037 408 лв. Това става ясно от информация на електронната страница на осигурителната институция. За същия период на 2015 г. на болниците са платени 1 391 361 454 лв., което е с над 83,6 млн. лв. повече. Само за година болниците от 365 са станали 380, сочат данните.
В бюджета на НЗОК за 2016 г. за болнична помощ бяха предвидени над 1,34 млрд. лв., което е с над 60,4 млн. лв. повече от предходната година. Освен това през 2016 г. немалко на брой клинични пътеки бяха преобразувани в клинични процедури. Бяха включени и клинични пътеки за радиохирургия, което е скъпа дейност, но с висок ефект за пациента. Бяха включени 3 клинични пътеки за продължително лечение, обясниха за ДУМА от НЗОК. През 2016 г. здравноосигурените получаваха лечение по 266 клинични пътеки, 39 амбулаторни процедури и 4 клинични процедури. До 20 януари т.г. управителят на НЗОК трябва да представи на Надзорния съвет анализ с причините за увеличението на разходите и изпълнението на обемите. Това е едно от решенията на надзорниците от заседанието им на 4 януари. Директорите на районните каси трябва да представят отчет по месеци за м.г. за средствата от неизпълнение на месечните стойности, които са оставали за закупуване на допълнителни дейности в съответната РЗОК. Те трябва да представят и отчет за планираните, разпределените и изпълнените обеми дейности в болничната медицинска помощ по специалности, по отделните клинични пътеки, клинични процедури и амбулаторни процедури за всяка болница в района. Информацията трябва да бъде представена до 15 януари. Преди дни от НЗОК съобщиха, че през декември 2016 г. приетите в болница пациенти са 25 890 по-малко от ноември, а изплатените за болнична помощ пари са със 7 815 709 лв. по-малко.
Преди дни от БЛС съобщиха, че са поискали информация от НЗОК за плащанията за извършената през 2016 г. медицинска дейност, неразплатените суми и всички задължения на НЗОК за 2016 г. Става ясно, че сумата от 51 187 хил. лв. за извършена и отчетена болнична медицинска помощ през 2015 г. остава неразплатена.
Сега - Почти двойно са намалели фалшивите сигнали
на телефон 112 за спешна медицинска помощ в Софийска област, заяви пред БНТ директорът на столичната Бърза помощ Георги Гелев. За изминалата година те са спаднали до 2.6% от всички сигнали, а предходната година са били 4.5%. Според Гелев своеобразният пик на този проблем е бил в периода, в който са работили едновременно спешният телефон 112 и старият телефон на Бърза помощ - 150. "Тогава най-често пияни младежи се обаждаха и на двата номера, за да видят коя линейка ще дойде първа", уточни Гелев.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»