Касата ще плаща лечението на хепатит С, единствено на пациенти с "перспектива"

nzokЗдравната каса няма да заплаща лечението на хората с Хепатит С, ако прецени, че те няма да живеят дълго. Това е разписано в нови правила за лечение на хроничен вирусен хепатит С, приети от надзорния съвет на здравноосигурителната институция.
Според новите правила, които влизат в сила след 5 дни лечението няма да се заплаща при наличие на заболявания, които не са свързани с черния дроб, както и при употреба на алкохол.
 От касата обясняват пред Дарик, че става въпрос за скъпоструващо лечение, което трябва да се предписва на хора, на които наистина ще помогне. От НЗОК съобщават за още, че новите правила не целят да правят рестрикции по отношение на пациентите, но е по-добре да се лекуват хора, които са перспективни. А когато лекарите кажели, че дадено лечение не е целесъобразно, касата нямало как да го плати.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»