Здравеопазването във вестниците на 11 януари

pressclippingДума - ДО 480 ХИЛ. ЛВ. ПАДНА ЦЕНАТА НА БОЛНИЦАТА В РАДУНЦИ
С началната цена от 480 хил. лв. е обявен шестият по ред търг на белодробната болница в мъглижкото село Радунци. Търгът е обявен от съдебен изпълнител, а оферти за участие ще се приемат от 27 януари до 27 февруари в канцеларията на Казанлъшкия районен съд. Победителят ще бъде обявен на 28 февруари.
В началото на юни 2015 г. МЗ обяви в ликвидация лечебното заведение, което бе в окаяно състояние, не бе плащало ток и заплати с години, а ден по-рано бе спряно и електричеството му. Сградата на Специализираната болница за долекуване и продължително лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания и рехабилитация е обявена за продажба на публичен търг за удовлетворяване вземанията на "ЕВН България Електроснабдяване" и присъединени взискатели. Дължимите данъци за имота са 6221 лв.
На първия търг, обявен за 11 август 2015 г., началната тръжна цена бе 1,667 млн. лв. На втория търг цената бе коригирана надолу, но отново нямаше купувач. На третия търг, който бе през януари 2016 г., цената е 1,2 млн. лв. за същите обекти. На четвъртия търг началната тръжна цена бе 960 хил. лв., на петия - 600 хил. лв., но купувачи пак нямаше.
Сградата на болницата е строена през 30-те години на ХХ В. и е открита през 1937 г. с указ на цар Борис III.
Капацитетът е 700 легла, но през 2014 г. В нея се лекуваха 1100 пациенти, а през 2015 - 700.
24 часа   - 11 % от бебетата са недоносени, вече има линейка за тях
Първата в България линейка за транспортиране на недоносени бебета ще работи от сряда.
Тя ще обслужва цялата страна и ще се ползва по заявка на болниците, в които има родилни отделения.
Първоначално за бебетата в линейката ще се грижат екипи на болниците, но ще бъдат обучени и лекари от Бърза помощ.
10-11% от раждащите се на година бебета са недоносени, а през 2016 г. са извършени 10 транспорта с кувьоз.
Новата линейка ще намали уврежданията, които недоносените бебета получават при неадекватен транспорт, и смъртността сред тях, обясниха проф. Боряна Слънчева и доц. Ралица Георгиева, водещи неунатолози у нас.
Стойността на линейката е 75 хил. лв. и е дарение от фирмата "Аксон".
Монитор   - МОСКОВ ЩЕ РЪКОВОДИ КАМПАНИЯТА НА РБ
Петър Москов става ръководител на предизборната кампания на РБ за следващия парламентарен вот, като решението за това е взето вчера. Съпредседателят на обединението Найден Зеленогорски обясни, че той остава на поста шеф на постоянния предизборен щаб, но за всяка кампания се избира отделен ръководител.
Труд   - Приютяват бездомници в болницата в Горна Оряховица
Помещение за премръзнали, бездомни хора обособиха в МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица. Това съобщи кметът инж. Добромир Добрев.
Хора, нуждаещи се от подслон, настаняват и в местната Евангелска църква. На приюта там е направено разширение и капацитетът му е увеличен, за да бъдат подслонени повече хора.
Труд - Над 130 души с травми в "Пирогов"
Над 130 пострадали заради лошото време са потърсили помощ в спешния травматологичен кабинет на "Пирогов" през последното денонощие, съобщиха от пресцентъра на болницата.
Голяма част от тях са пострадали тежко - за близо 50 души се е наложила хоспитализация.
Най-често пострадалите са с фрактури и контузии в областта на китката и глезена.
От началото на снеговалежа потърсилите помощ заради травми са повече от 700 души.
Монитор  - ИСКАТ САНАТОРИУМА В ПОМОРИЕ В ЗАБРАНИТЕЛНИЯ СПИСЪК ЗА ПРОДАЖБА
Кметът Иван Алексиев внесе жалба във ВАС за отмяна на решение на МС, с което се отнема "поради отпаднала нужда" имот публична държавна собственост - БДПЛР "Свети Георги" в Поморие и се обявява за имот - частна държавна собственост, вливайки се като непарична вноска в капитала на "МБПЛР-Вита" ЕООД-Велинград.
Градоначалникът иска Военният санаториум да влезе в забранителния списък за продажба на държавни имоти, за да бъде гарантиран публичния характер на имота. В писмо до МС и премиера Бойко Борисов Алексиев предлага няколко варианта за управлението на санаториума - да бъде прехвърлен в активите на Община Поморие като публична общинска собственост, да остане в активите на ВМА като публична държавна собственост, но със самостоятелно управление, да премине към системите на "Профилактика, рехабилитация и отдих" ЕАД към МТСП, или да премине към ИА "Военни клубове и военно-почивно дело" към МО.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»