БЛС: Касата не е заплатила близо половината от парите за пенсионерите

paymentЗдравната каса не е изплатила част от дължимите на личните лекари суми за 2016 г. За това алармира Българският лекарски съюз. В писмо до управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов председателят на УС на БЛС д-р Венцислав Грозев алармира за проблема. В текста се отбелязва, че става въпрос за пари, които компенсират разликата в потребителската такса, заплащана от пенсионерите.  
Таксата, която заплаща пациентът, посетил личния си лекар или зъболекар е 2.90 лв. Пенсионерите обаче, заплащат по 1 лв, а разликата трябва да се поеме от държавния бюджет чрез НЗОК.
БЛС настоява касата да предприеме незабавни мерки за установяване причината за неизпълнение на задълженията на лекарите и своевременното им погасяване. От съсловната организация подчертават още, че всяко бездействие от страна на здравната каса има вредоносен характер върху лекарите.
От тази година общопрактикуващите лекари ще получават със 7 стотинки повече за записани деца и пенсионери. Заложено е и увеличение на цените на диспансерните прегледи. Промените обаче не са приети от Министерския съвет.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»