Здравеопазването във вестниците на 12 януари

druckТруд - Касата въвежда допълнителни лимити
НЗОК обмисля въвеждането на лимити за разплащане на лекарствата в индивидуалните договори, стана ясно от стенограма на Надзорния съвет на касата от 19 декември. НЗОК не заплаща дейността на болниците, надхвърляща лимитите в договорите им, а за лекарствата няма никакви ограничения, е обосновката за решението на касата.
Сега - Кабинетът ще плаща по-малко за обучението по медицина
Държавната субсидия за студентите по медицина се намалява сериозно от 6514 лв. на 5890 лв., т.е. с над 9%. За сметка на това пък кабинетът ще увеличи средствата за обучението в 40 професионални направления, сред които педагогика, инженерни науки, филологии, животновъдство и др. Това предвижда проектонаредба на просветното министерство за промяна на две постановления на МС, свързани с коефициентите за издръжка на студентите и разпределението на субсидиите в зависимост от качеството и потребностите на трудовия пазар.
Мотивът на МОН за намалението при медицината е, че финансирането за нея досега е било неоправдано високо. "Коефициентите за това направление са били увеличени през 2007 г. с 50%, незнайно защо. Разходите за един студент обаче са по-ниски", аргументират се от екипа на министъра в оставка Меглена Кунева. Освен това по техни разчети университетите, предлагащи медицина, ще бъдат компенсирани по линия на качеството, т.е. ще получат повече пари заради високото качество на обучението си. Ако досега ножицата между най-слабо и най-силно финансираните направления е била 9.4 пъти, то с корекцията в коефициентите разликата става 8.5 пъти, допълват още от просветното министерство.
Дума - Чиновнически ад
Има ли нещо по-цинично от това чиновник, а не лекар, да определя с какво да бъде лекуван болният? Пациентите не без основание наричат такова действие от страна на надзора на касата геноцид. Защото в новите изисквания за лечение на вирусен хепатит С при хора над 18 г. изрично е записано, че касата няма да плаща скъпите лекарства, ако при болния "се очаква ниска продължителност на живота, поради несвързани с черния дроб съпътстващи заболявания".
Дискриминация е по-мекото определение на подобно решение, а истинското е престъпление. Адът е за болните и техните близки.
Ясно е, че общественият здравен фонд трябва разумно да харчи парите, внесени от осигурените. Но трябва ли да се дава толкова опасно оръжие в ръцете на чиновниците, като им се вменяват отговорности, които са от компетенцията на медиците?
Монитор - Неизправни печки и камини пълнят токсикологиите
Отоплителният сезон е истинско изпитание за токсиколозите. Това е времето, когато отделенията по отравяния са пълни с потърпевши от нафтови печки, кюмбета тип "Циганска любов" и всякакви самоделни и дори купешки уреди.
При горенето на въглища и дърва основният токсичен компонент, който се отделя, е въглеродният оксид. Той е и водещият за отравянията от отоплителни уреди през зимата, обясни водещият токсиколог и алерголог проф. Никола Александров и допълни, че тази отрова се получава и при отработването на автомобилни газове, когато возилото е в затворен гараж.
Телеграф - Лекарка се потроши на път за пациент
Лекарка от Спешна помощ счупи ръката си, докато се опитвала да стигне в преспите до пациент с инсулт.
Това съобщи вчера областният управител на Варна Стоян Пасев. Инцидентът станал към 1,30 часа след полунощ край аксаковското село Крумово. Наложило се втори екип на Бърза помощ да се отзове на мястото, за да помогне на колежката си и на нуждаещия се пациент. Двамата били транспортирани в УМБАЛ "Света Марина,, и с тях се заели дежурните екипи. Това обаче не е единственият инцидент с лекари на Бърза помощ във Варна, коментира заместник-директорът на Спешна помощ-Варна, д-р Антоанета Касабова. Тя посочи, че друг неин колега е пострадал лошо след падане на заледен тротоар, малко преди да отиде на адрес в зимната виелица, която започна в петък.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»