От печата: Пациентите от Хитрино били надлимитни

pechat24 часа - Касата не плаща лечението на пострадалите в Хитрино, били извънлимитни
Близо 70 000 лв. струва лечението на 5-имата най-пострадали от инцидента в Хитрино, транспортирането и изпращането на екипи от ВМА на място, научи "24 часа".
От тях 63 422 лв. са разходите за болнично лечение във Военноморската болница във Варна и във ВМА в София. Към момента тези пари не са покрити и се трупат като дълг. "Разходите по клинични пътеки за 4-мата пациенти във Варна и петия, който бе преместен преди 20-ина дни в София, са в размер на 40 637 лв.", обясни ген. проф. Николай Петров, началник на ВМА. Четиримата във Варна са изписани, а 27-годишният мъж, който все още е в реанимацията на ВМА в София, вече е без опасност за живота. Той бе в много тежко състояние заради комбинирана травма на мозъка и белия дроб, но вече е в съзнание, храни се сам и се възстановява. Предстои транспортирането му в болницата в Шумен, където ще продължат грижите по възстановяването му.
От ВМА са изпратили писмо до ръководството на НЗОК и до здравния министър, в което молят лечението на пострадалите да бъде платено в пълен размер. Дейността се води извънлимитна за ВМА, а касата не плаща на болниците извънлимитната работа.
"Лимитите за болниците, както и въвеждането на пръстовия отпечатък са израз на слабост. Тези мерки са предприети, защото управляващите здравната система не успяват да въведат адекватен контрол на болничните дейности", коментира ген. Петров. Не може да има лимити за основните болници в България, върху които лежи спешността и които се отзовават при извънредни обстоятелства като инцидента в Хитрино, допълни той.
Дума - МЗ СЕ ПОХВАЛИ С ПО-ВИСОК БЮДЖЕТ
Със Закон за държавния бюджет на Република България за 2017 г. (ДВ бр.99/09.12.2016 г.) беше приет бюджетът на Министерството на здравеопазването. Разходите в приетия бюджет са в размер на 458 847,7 хил. лв., като завишението на разходите е с 22,3 млн. лв. спрямо 2016 г., съобщават от МЗ. Оттам уточняват, че за запазване и развитие на кадровия потенциал на здравната система чрез заплащане на труда на работещите в системата увеличение с над 13,9 млн. лв. (7,29%) спрямо 2016 г. В това число са 2,3 млн. лв. за увеличение на разходите за персонал във връзка с увеличение на минималната заплата през 2017 г. в структурите на системата на МЗ. За увеличение на заплатите в центровете по трансфузионна хематология са предвидени 800 хил. лв. Техните заплати не са увеличавани от 2013 г.
За заплатите в центровете за спешна медицинска помощ са предвидени 8 млн. лв. на средствата за персонал. Така увеличението за периода от 2014 г. до 2017 г. е 32,5 млн. лв. (38,42%), уточняват от МЗ. За работещите в държавните психиатрични болници е заложено увеличение на парите за заплати в размер на 2,8 млн. лв.
Според съобщението на МЗ увеличението на разходите, свързани с придобиването на специалност в системата на здравеопазването, е с 37% спрямо 2016 г. За оптимизиране на системата на болничната помощ, с цел ефективност и повишаване мотивацията на медицинските специалисти, увеличението е в размер на 7 млн. лв. За спешните отделения към болниците, субсидирани по Методиката за субсидиране на лечебните заведения, увеличението е в размер на 4 млн. лв. За развитието на транс плантацията и високотехнологичното лечение на мозъчно-съдови заболявания увеличението е 3 млн. лв.
Труд - НДК гълта пари за лечение на 4170 българчета
Националната асоциация "С грижа за децата в риск" в писмо до медиите призова да се направи проверка дали за ремонта на НДК са необходими определените 35 млн. лева. Обновяването на Националния дворец на културата се прави за предстоящото председателство от България на ЕС. Неправителствените експерти дават за сравнение годишния бюджет на Фонда за лечение на деца в чужбина, който е 12 млн. лева.
Общественият интерес изисква да се направи и независима експертиза дали наистина за преустройството на НДК с окачени тавани от гипсокартон и за подмяната на настилките в двореца са необходими именно 35 милиона лева, като тя може да бъде извършена от експерти и доказани специалисти от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), предлагат от националната асоциация.
Въпросната независима експертиза не бива да се отлага във времето.
С 35-те милиона лева държавни пари, които ще бъдат изхарчени за лъскането на НДК, могат да бъдат закупени 500 супермодерни линейки за центровете за спешна медицинска помощ в страната, напомнят от националната асоциация "С грижа за децата в риск".
С тези пари могат да бъдат спасени и над 4 170 болни българчета, които кандидатстват за финансова помощ и подкрепа пред Фонда за лечение на деца, допълват от неправителствената организация.
Започналото преустройство на Националния дворец на културата под благовидния предлог за нуждите на българското председателство на ЕС може да се окаже и кражбата на десетилетието, предупреждават от националната асоциация "С грижа за децата в риск".
Българската общественост трудно може да бъде убедена, че абсолютно ненужното изтърбушване на интериорните пространства на двореца с цел преизграждането му с газобетонни блокчета за зидария и и тонг и с гипсокартонени тавани по подобие на столичните молове ще струва наистина именно 35 милиона и нито лев по-малко, категорични са от "С грижа за децата в риск".
Здравият разум подсказва също, че при наличието на много сериозен процент незаети офис площи клас А и Б в София (към декември 2016 г. те са 175 хил. кв. м) нищо не налага спешно да се харчат държавни пари за ремонт на НДК с цел превръщането му в поредната лъскава офис сграда, смятат от неправителствената организация.
Сега - Реформата в ТЕЛК ще се точи до 2019 г.
Обещаваната от второто правителство на ГЕРБ реформа в системата на ТЕЛК очевидно ще остане за следващия кабинет. Според законодателната програма на Министерския съвет текстовете с промените трябваше да са готови до края на 2016 г. Но не са, а според последния проект, по който социалното министерство си отпуска пари за тази реформа, тя ще се точи до края на 2019 г.
Социалното ведомство си дава още 1 млн. лв. от управляваната от него оперативна програма, за да направи реформата в ТЕЛК. Парите от ОП "Развитие на човешките ресурси" се отпускат на дирекция в министерството, за да се "осигури експертна подкрепа за разработване на методологическа база за провеждане на реформа в медицинската експертиза". Срокът за изпълнение на проекта е краят на 2019 г.
Дума - ПАЦИЕНТИ ДАВАТ ПОД СЪД НОВИТЕ ПРАВИЛА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ХЕПАТИТ С
Да бъдат обявени за нищожни или да бъдат отменени като незаконосъобразни новите изисквания на НЗОК за лечение на хепатит С, както и да бъде спряно действието им до произнасяне на съда. Това гласи жалба от пациенти, внесена от адвокат Елмира Исмаил (входящ номер 644/13.01.17) във Върховния административен съд. ДУМА припомня, че новите изисквания за лечение на хепатит С, приети от Надзорния съвет на НЗОК на заседанието му от декември м.г., трябва да влязат в сила днес.
Освен това правилата на касата налагат по административен път "първи", "втори" и "трети" избор на терапия, без той да е съобразен с медицински показания, което пък разгневи и лекарите.
"Считаме, че не са спазени ключови процедури при тяхното създаване и обнародване; изискванията пряко нарушават правото на пациента да бъде лекуван с най-подходящия за неговото състояние медикамент, освен това се отнема правото на лекаря свободно да изписва терапия, без да се влияе на неговата компетентност", коментират от сдружение "ХепАктив".

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»