Здравеопазването във вестниците на 17 януари

pechatСега - За първи път НЗОК може да плати на болниците над лимитите
Това може да стане благодарение на пръстовия отпечатък, който пести разходи, но не е ясно все още точно колко
За пръв път от 2 години здравната каса може да плати на болниците над бюджетните лимити, които им е определила. Това може да стане, защото разходите на касата след въвеждането на пръстовия отпечатък намаляват с по 5-6 млн. лв. месечно, поясни пред БНТ здравният министър в оставка Петър Москов. "Има възможност разходите на болниците над таваните, определени като прогнозни, да бъдат заплатени, защото системата на контрол и системата на ясна прозрачност за това има ли реално такъв пациент и той лекува ли се сработва и тя дава около 5 милиона по-малко разходи на месец. Това дава възможност болниците да бъдат финансирани допълнително там, където работата е доказана", обяви Москов.
Данните на Москов за 5-6 млн. лв., спестявани месечно от въвеждането на задължителната идентификация при прием в болница, са третите поред за спада в разходите. При старта на новата система през ноември от касата обявиха цели 15 млн. лв. по-нисък разход само за 2 седмици. След това от НЗОК пък се похвалиха, че намалението през декември спрямо ноември е 8 млн. лв.
Дали НЗОК ще приеме тези данни и дали ще плати на болниците зависи от надзорния съвет на касата.
Сега - Когато телевизионните водещи решат да се правят на лекари
Безопасно и редно ли е телевизионният екран да се превръща в лекарски кабинет? Въпросът се появи на дневен ред, след като Съветът за електронни медии (СЕМ) и водещата на предаването "На кафе" по Нова тв Гала влязоха в спор дали нейната рубрика е място да се разискват сериозни здравни теми, да се предписва лечение с алтернативни методи и традиционната медицина да се заклеймява като неспособна да се справи с проблемите. Повод за скандала стана брой на "На кафе", в който на Гала гостува британската лекарка от руски произход Наташа Кембъл-Макбрайд. В него Гала не скри възхищението си от Кембъл-Макбрайд и призна, че я кани в студиото си, защото е "срещу статуквото", не приема дадена истина, само защото тя е приета от "масата", а винаги търси свои отговори. В ефира на предаването постоянно се внушаваше, че "официалната медицина" крие истината за децата, болни от епилепсия и аутизъм, и че само Макбрайд може да лекува тези заболявания. В хода на разговора стана ясно, че британката е специалист по хранене и че методите й са нестандартни. След предаването СЕМ съобщи, че е получила десетки сигнали от граждани, според които съветите на Кембъл-Макбрайд, че аутизъм може да се лекува с непастьоризирано мляко, са доста съмнителни. Цитиран бе и сигнал в същия смисъл на микробиолога Йордан Стефанов. От СЕМ поясниха, че чакат становище от Министерството на здравеопазването дали съдържанието на броя нарушава чл. 169 от Закона за здравето, че са забранени "всички форми на реклама на неконвенционални методи, включително свързването им с дейности по профилактика, диагностика, лечение и рехабилитация" и че след това ще вземат решение дали да накажат Нова телевизия
Труд - ДЖИПИ ВЕТЕРАН НА 83 Г. НЕ ПИЕ ЛЕКАРСТВА
Той е сред най-опитните доктори у нас, израждал е бебета в селска здравна служба, практикувал е обща медицина в болница, бил е коремен хирург, работил е в ТЕЛК, от 2000 г. е потопен в сагата на общопрактикуващите лекари. Д-р Явор Младенов от шуменското село Бяла река е джипи и ветеран за България - на 83 г. носи достойно службата и на него разчитат над 2000 пациенти. Освен че ги лекува и консултира денонощно, продължава да учи и някъде до 2020 г. ще е завършил допълнителната квалификация по обща медицина във Варна. Нито ежедневието в кабинета, нито изпитите му тежат. А най-големият парадокс за мнозина може да бъде, че докторът пише рецепти на пациентите си, но сам на себе си не е предписал никакъв медикамент. Е, ако не се брои някой и друг аспирин.
24 часа - Ултразвукът е вече препоръчителна алтернатива на рентгеновата диагностика на рак на гърдата
Доскоро традиционният метод за профилактика и диагностика на туморни образувания на млечните жлези беше мамографията. Това е рентгенов метод с лъчево облъчване, макар и минимално. Световните тенденции налагат прегледите с такова облъчване да бъдат ограничавани до минимум. Затова в последните години мамографията отстъпи на ултразвуковото изследване на млечните жлези - ехомамографията. Един от методите на този вид прегледи е еластографията, която спомага да се отдиференцира с по-голяма точност характерът на различните находки в гърдите и щитовидната жлеза без лъчево облъчване.
За оглед на млечните и щитовидната жлези вече се използва първо ултразвуковият метод при провеждане на прегледите и в краен случай, само ако е установи някаква находка, се прибягва до рентгеново изследване за нейното прецизиране.
Стандарт - Птичият грип засегна 430 хил. животни
Ветеринарният екип за извънредни ситуации на ЕС дойде в България и се срещна с министъра на земеделието Десислава Танева. Целта на посещението е да бъдем подпомогнати в борбата с птичия грип, като се обмени опит с други страни с констатирани огнища на заболяването, съобщиха от министерството. Д-р Петя Петкова, зам. изпълнителен директор на БАБХ, представи актуалната обстановка и информира, че към момента са констатирани 63 огнища в 12 области на страната. "Общият брой засегнати животни е над 430 хиляди, като до вторник се очаква всички птици в констатираните огнища да бъдат ликвидирани", заяви тя.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»