Здравеопазването във вестниците на 19 януари

pechatМонитор - Новите лекарства безплатни, ако са доказали ефект в първите 3 години
Лекарства, които принадлежат към ново международно непатентно наименование и са включени в Позитивния лекарствен списък, по който се отпускат безплатно на пациентите, ще бъдат ползвани и занапред. Това ще стане обаче, ако докажат добър терапевтичен ефект в първите три години след прилагането им у нас. Тази промяна в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти одобри кабинетът.
Обичайно включването на такива продукти в националните системи по здравно осигуряване е свързано със сериозен финансов ресурс, и то при условие че те все още не са с добре установена употреба в медицинската практика. От една страна, тези продукти имат за цел да осигурят непосрещнати медицински нужди, от друга страна, едва при практическото им приложение може да се оцени тяхната ефективност, както и наличието на здравен резултат от тяхната употреба, обясниха от Министерството на здравеопазването. Предвижда се за тези продукти да бъде въведено допълнително изискване -да се събират данни от прилагането им за срок до възникване на задължението за поддържане на реимбурсния статус на съответния лекарствен продукт.
Проследяването на ефекта от терапията с лекарствените продукти ще се извършва от университетски болници и лечебни заведения.
Сега - 126 240 души са сменили
126 240 души са сменили личния си лекар през декември, съобщиха от здравната каса. Най-много хора - 26 644, са избрали нов общопрактикуващ в София, а най-малко са те в Смолян - 874. Всички здравноосигурени имат право да сменят личния си лекар два пъти годишно - през юни и през декември, припомнят от касата. При промяна на адреса по местоживеене пациентът може да извърши смяната по всяко време на годината. Основните причини за смяна на личен лекар са прекратен договор на НЗОК с общопрактикуващия, промяна на местоживеенето на пациента, лични предпочитания на здравноосигурените. За цялата 2016 г. джипито си са сменили 448 825 души
Монитор - България единствена в ЕС без ваксина срещу варицелата
Варицелата е болестта, която трябва да прекара всяко дете. Тази инфекция я има навсякъде в Европа, но за разлика от там, ние сме страната, в която всяка година се появява своеобразна епидемия от варицела. Причината е, че само у нас не се прилага ваксина срещу варицела, навсякъде другаде в Европейския съюз тя се прилага на децата, посочи доц. Атанас Мангъров. Според тромава директира на ЕС, за да бъде регистрирана ваксина в страна — членка, тя трябва да бъде пререгистрирана отново и във всички останали държави от Евросъюза, поясни той. По думите му, здравните ни власти не са съобразили да направят въпросната регистрация преди влизането ни в общността. Според него редно е евродепутатите ни да инициират промяна в европейското занокодателство, за да не бъдат подлагани децата ни на риск.
Телеграф - Обновяват 34 спешни отделения
Всички центрове за спешна медицинска помощ и техните филиали, както и 34 спешни приемни отделения ще бъдат обновени с евросредства.
Вчера правителството възложи на здравния министър в оставка д-р Петър Москов да сключи договори за учредяване на ограничени вещни права в полза на държавата за нуждите на МЗ. Това важи само за имотите, които ще бъдат обект на инвестиции, т.е ЦСМП-тата и болниците с над 50% държавна собственост. Именно те ще получат средства за модернизация на сградния фонд и оборудването в системата на спешната помощ.
Труд - Спешни 10 млн. лв. срещу птичия грип
Близо 10 милиона лева допълнително получи земеделското министерство за справяне с последствията от птичия грип. Заразата започна да се разпространява отново по домашните пернати у нас в края на миналата година.
Средствата бяха гласувани на правителственото заседание, като те се вадят от резерва за неотложни разходи.
Монитор - 1200 на ден повалени от грип и остри респираторни заболявания
По данни на Националния център по заразни и паразитни болести близо 1200души на ден остават повалени от грип и остри респираторни заболявания у нас. Според статистиката най-застрашено е населението в активна работоспособна възраст между 30 и 64 години. Прогнозите на специалистите са грипната вълна да достигне своя пик в края на месец януари. От съществено значение за превенцията на грипа е поддържането на устойчива имунна защита. Един от съществените фактори за нейното наличие е нивото на хидратация на организма.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»