Здравеопазването във вестниците - 23.01

presclippМонитор - Лекари в далавера с инвалидни колички
Медици от лекарски консултативни комисии (ЛКК) въртят далавера с търговците на медицински изделия, алармира пред "Монитор" 53-грдишната софиянката Йорданка Петрунова, попаднала в схемата. Жената получила от доктор в ЛКК указание точно от кой търговец да купи необходимия на съпруга й антидекубитален дюшек. "Даде ми името и адреса на фирма, която по думите му била "добра", разказа Петрунова.
Лекари от комисиите са в схема с търговците на инвалидни колички, слухови апарати и перуки, потвърдиха пред вестника и управители на фирми за медицински изделия. "Въпреки, че е забранено на комисиите да се занимават с търговски въпроси, това не се спазва. Те са свързани с фирми за медицински изделия към които насочват хората", обясни порочната практика Георги Воев, управител на фирма за медицински изделия.
Според Закона за здравето лекарските комисии определят и издават протокол от какво медицинско средство се нуждае пациентът. Той самият пък преценява откъде да си го набави по списък с лицензираните фирми, които продават нужния продукт. Лекарите обаче прибират от търговците процент от печалбата като им изпращат клиенти и затова убеждават пациентите откъде да пазаруват, твърдят от бранша.
Капитал Daily - Търгът за лекарства за 1.3 млрд. лв. ще се решава от служебния министър
Заради обжалването на условията на най-голямата поръчка, пусната от Петър Москов като здравен министър, наследникът му в служебния кабинет ще трябва да реши дали да провежда търга изобщо. Става въпрос за централизираната процедура на стойност 1.3 млрд. лв., която трябва да снабди предимно държавни болници с медикаменти за две години. Две дистрибуторски фирми - "Медекс" и "Топ хоспитал сървис", обжалваха условията и поискаха спиране на търга като временна мярка до произнасянето на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). След обжалването министърът в оставка Москов сам спря търга, докато КЗК се произнесе.
До момента тя е отхвърлила искането на "Медекс" с мотив, че общественият интерес надделява над засегнатите участници от нарушенията в процедурата. Втората компания още не е получила определение от КЗК. Това на практика означава, че служебният министър на здравеопазването ще трябва да коригира условията на търга и да започне процедурата или пък да реши да изчака решението на антимонополния регулатор.
Капитал Daily - Марешки не е рекетирал аптеките, а е бил нелоялен конкурент
Собственикът на едноименните аптеки "Марешки" и двама негови сътрудници са нарушили Закона за защита на конкуренцията, като са оказвали натиск върху конкурентни аптеки да пазаруват от склада за лекарства на Марешки. Това става ясно от документи за действията на бизнесмена във фармацевтичния сектор в периода 2013-2014 г., които разследващите от специализираната прокуратура са изпратили на КЗК. Срещу Марешки и сътрудниците му течеше разследване за принуда, приготовление за престъпление и за действия като организирана престъпна група. Разследването на специализираната прокуратура не е открило престъпление по Наказателния кодекс, но е намерило нелоялна конкуренция. Затова е препратила прекратеното производство и документите до КЗК. Антимонополният регулатор е взел решение да започне разследване.
Какво се е случило
Според разследването служители на Марешки под негово ръководство са предприели агресивни действия спрямо собственици на аптеки. Те са им отправяли предупреждения, че ако откажат да купуват лекарства от дистрибутора, собственост на фамилията на Марешки - "Фармнет", до техните аптеки ще бъдат отворени конкурентни обекти с логата "Супер нова" за Северна България и "Лидер" за Южна България. Двата бранда са собственост на Марешки, като заплахата към конкурентите е била, че тези обекти ще продават лекарства на ниски цени и ще унищожат бизнеса на действащите аптеки.
Освен това от фирмата на Марешки е отправяла заплахи към собствениците на здравни заведения, че ще им бъдат пращани проверки от Изпълнителната агенция по лекарствата, които ще унищожат бизнеса им.
Телеграф - 7000 деца се нуждаят от уреди за управление с поглед
В България около 7000 деца с увреждания се нуждаят от помагащи устройства, които чрез поглед да изпълняват функции. Това съобщи Морис Гринберг - председател на Управителния съвет на фондация "АСИСТ - Помагащи технологии", пред БТА. Тези уреди дават възможност на деца и възрастни, които не могат да говорят и да използват ръцете си, да управляват компютър само с помощта на своя поглед и така да общуват.
Труд - Няма конфликт на интереси при акад. Ваньо Митев
Бившият ректор на Медицинския университет в София академик Ваньо Митев не е бил в конфликт на интереси, докато е подписвал споразумения по време на управлението си на учебното заведение - това е установила комисията, която проверяваше ученият.
Решението на ведомството е публикувано на неговия сайт в интернет.
"Не установява конфликт на интереси по отношение на В.И.М. - лице, заемащо публична длъжност по чл. 3, т. 18 от ЗПУКИ, във връзка с подписването на трудов договор No 177/21.11.2011г. и No 65/04.03.2015г. И допълнителни споразумения No 54/1 7.02.20 1 6г., No 204/1 7.02.201 5г., No 523/21 .1 1 .201 1 г., No 196/08.07.2014г. и No 442/17.07.2015г., поради липса на упражнено правомощие по служба в частен интерес, негов или на свързани с него лице по смисъла на §1, т. 1 от ДР на ЗПУКИ", пише в официалния документ
В България около 7000 деца с увреждания се нуждаят от помагащи устройства, които чрез поглед да изпълняват функции. Това съобщи Морис Гринберг - председател на Управителния съвет на фондация "АСИСТ - Помагащи технологии", пред БТА. Тези уреди дават възможност на деца и възрастни, които не могат да говорят и да използват ръцете си, да управляват компютър само с помощта на своя поглед и така да общуват.
циалния документ

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»