"Безплатната" терапия за хипертония включва едно лекарство

goldmedБезплатната терапия за високо кръвно на 200 000 българи, която здравните власти обещаха, ще се отнася само до едно лекарство.

„Ако някой иска точно определен медикамент с различна опаковка, той е свободен да си го доплаща, свободен е също така да си го поръча и със златна опаковка." Това обясни здравният министър в оставка Петър Москов днес, цитиран от Дарик, след като присъства на откриването на обновени клиники по неврохирургия и урология в столичната болница „Св. Анна.

От БЛС от своя страна сигнализираха, че утвърдените "изключващи" критерии променят изцяло идеята за безплатни лекарства за хипертония. Сред които стенокардия, ритъмни и проводни нарушения и сърдечна недостатъчност. При наличието на дори един код за тези заболявания в рецептурната книжка означава, че пациентът няма право да получава медикаментите си за лечение на високото кръвно налягане. При това положение пациентът не може получи безплатното лекарство, защото не отговаря на критериите. В същото време той не може да вземе лекарствата си и по досегашния начин, защото от списъка е премахната диагнозата есенциална хипертония.


Предложението лекарства за есенциална хипертония да бъдат безплатни е на Москов, но трябваше да влезе в сила още през 2015 г.

Разчетите тогава обаче показаха, че касата не може да си позволи да заплаща хапчетата на 200 000 души, колкото страдат от заболяването.

В края на миналата година от здравното министерство обявиха, че това ще бъде възможно благодарение на въведения пръстов идентификатор, който спестявал пари.

Срещу идеята за безплатен медикамент за високо кръвно скочиха освен БЛС и  фармацевтите, определяйкия акцията като политически пиар.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»