Здравеопазването във вестниците на 24 януари

544c7ba2a4807bcb094e936d4d5f2f5dМонитор - МВР и ДАНС оборудват спешните центрове с камери
МВР и ДАНС ще оборудват всички спешни центрове в страната с камери. Приоритетни ще са тези, които са определени като конфликтни точки, а именно кабинетите, където преобладават инциденти с лекари, на които е посягано от пациенти. Идеята е заложена в "План за изпълнение на приоритетите и постигане на целите на Националния съвет по превенция на престъпността за периода 2016 - 2018 година". Целта е да се ограничат нападенията над медицинските лица, както и кражбата на имущество от кабинетите. Само за последните две години над 300 лекари са били пребити, а апаратура и оборудване за десетки хиляди левове е изчезнало. За да се сведат до минимум тези инциденти, от двете ведомства ще опашат с камери болниците и най вече спешните центрове. Очаква се съвсем скоро да бъдат обявени обществените поръчки за оборудването.
Сега - Ръстът на новооткрити болници се укроти
И през 2016 г. се запазва тенденцията броят на новооткритите болници да не е голям. През миналата година са издадени общо 6 разрешения за дейност на нови лечебни заведения, сочи справка на здравното министерство, което издава лицензите. За сравнение през 2015 г. новите болници бяха 4, но през 2014 г. те бяха 14.
През 2016 г. комисията по здравната карта е издала 13 отрицателни становища относно налична потребност от легла за болнично лечение и медицински дейности. На "Уни хоспитал" в Панагюрище е отказано включване в здравната карта на отделения и легла за нефрология, вътрешни болести, кардиология, ортопедия. Т.е. тези легла не могат да се финансират от НЗОК. Тази болница успя да сключи през 2016 г. договор за онколечение, въпреки че разрешителното й беше от същата година, а по закон касата няма право да финансира лечебни заведения с лицензи, издадени в годината на сключване на договор. На плевенската "Сърце и Мозък" са отказани легла за най-високите нива на компетентност по интензивно лечение, съдова хирургия, неврохирургия, нервни болести. Не е ясно дали така болницата ще има по-малко от тези легла, или изобщо й е отказано да бъде включена в здравната карта за тези специалности. Областната болница в Благоевград пък е получила отказ за включване на нови легла за онколечение.
Дума - Популистки хапчета
Замисляли ли сте се как би трябвало да звучи превъзходната степен на думата популизъм? Петър Москов и безплатни хапчета за кръвно не звучат зле. Нали?
Още през февруари м.г. здравният министър заговори за безплатни лекарства за кардиологични заболявания с мотива, че лекарите били изписвали само най-скъпите. Това, разбира се, би било доста сериозно перо в изтънелия бюджет на НЗОК. Затова по-късно се заговори за безплатни лекарства за високо кръвно. После станаха безплатни лекарства за есенциална хипертония. На всяка следваща стъпка, която свива обхвата на медикаментите, правопропорционално се увеличава шумът (разбирай, рекламата на министъра, министерството и касата) около "човеколюбивото" действие. Да се чудиш как при това нямане на средства и спестяване на всяка стотинка касата ще си позволи да подари на здравноосигурените 6 млн. лв. под формата на 100% безплатни лекарства.
Край на чуденето! Касата обяви критериите за достъп до въпросните безплатни лекарства. Истината лъсва, когато човек види изключващите критерии. Оказва се, че за да получи човек безплатно едно лекарство за 3-4 или 5 лв., трябва толкова пари да потроши по транспорт до джипито, че не си струва усилията и "спестяването". И не на последно място, дори даден пациент с есенциална хипертония да се окаже сред малцината, облагодетелствани от 100% безплатни лекарства, в аптеката пак може да му поискат доплащане. Заради още някакви правила, критерии и пр.
Труд - 1600 в "Пирогов" с травми от снега
Близо 1600 пациенти с леки и тежки счупвания са били приети в "Пирогов" през последните 7 дни. Освен пенсионери лекарска помощ са потърсили хора, които са се контузили, докато са карали ски в планината. От Столичната община увериха, че продължава почистването на сняг и лед от тротоари и пешеходни зони. Въпреки това много от стълбите на подлезите все още са хлъзгави поради ниските температури и са причина за инцидентите, при които хората са получили травми.
24 часа   - Търсят шеф на бившата болница "Тина Киркова"
Конкурс за нов директор на Първа АГ болница в София, бившата "Тина Киркова", е обявил Столичният общински съвет. В момента на поста е д-р Иван Костов. Документи се приемат до 16 февруари, като кандидатите трябва да представят и 3-годишна концепция за управление и развитие на общинската болница.
Телеграф   - Порязаха медии, агитирали за Марешки
Телевизии агитирали в полза на кандидата за президент Веселин Марешки вместо за референдума, който се проведе през ноември миналата година. Това става ясно от жалби до Върховния административен съд относно отказ на Централната избирателна комисия да изплати общо 54 738 лева на редица електронни медии по договори за медийни пакети. Съгласно Изборния кодекс част от формациите получиха средства от бюджета, с които да агитират за референдума. От решението на ЦИК обаче става ясно, че вместо клипове за референдума с тези пари са излъчвани агитационни материали в полза на Марешки като кандидат-президент.
Телеграф - Дневен център за хора с увреждания в Троян
Дневен център за деца и младежи с увреждания ще бъде изграден в Троян. Услугата ще даде възможност за ползване на дневни грижи от деца до 18 години и младежи до 35 години с увреждания. Центърът ще бъде с капацитет 15 места. Проектът предвижда мястото да разполага с кабинет за рехабилитация, логопед, зала за групови занимания и психосензорна зала. Изграждането му започва през април.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»