Банков кредит спасява врачанската болница

bolvrМногопрофилната болница за активно лечение "Христо Ботев" във Враца ще тегли банков кредит между пет и осем милиона, съобщава "Зов нюз".
В началото на месец февруари на извънредно общо събрание на акционерите на лечебното заведение, предстои вземането на окончателното решение за предстоящите действия от страна на ръководството.

Заемът следва да бъде обезпечен посредством бъдещите вземания на болницата както и дълготрайните материални активи, покриващи 120 % от размера на отпуснатия кредит.
Направените разчети показват, че това е един от малкото възможни изходи за справяне със ситуацията, засягаща най-голямата болница в област Враца.
Според официалната справка, през лятото на миналата година, дълговете на лечебното заведение достигат рекордните 12 милиона лева.
Друга стъпка, която ще бъде обсъдена в полза на болницата е свързана с увеличението на капитала й с близо 1 милион лв. т.е. от 3 968 120 на 4 949 400.
Това би било възможно с издаването на нови 98 128 обикновени поименни налични акци с право на глас и номинална стойност 10 лв всяка, съобщават още от zovnews.bg
Всички поименни акции ще се запишат от държавата акционер срещу получени изцяло усвоени капиталови разходи през 2015 и 2015 г. в размер на 981 281 лв. По този начин, държавата, в лицето на Министерството на здравеопазването ще продължи да държи в ръцете си най-големия пакет от акци - 77,55% или 383 802 лв.
 След МЗ с най-много акции ще разполага община Враца, на чиято територия се разполага лечебното заведение. Кметството от своя страна разполага със  7.94 %. С най-малък капитал разполага община Борован - 0,64%
На предстоящата сесия на местния парламент, съветниците трябва да решат как да гласува врачанският градоначалник Калин Каменов. Според тях той трябва да даде положителния си вот за взимането на кредит от страна на лечебното заведение.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»